Semester och ledighet är en mänsklig rättighet - även i hälsosjukvården i Skellefteå kommun.
Ett av målet för Skellefteå kommuns personalnämnd är en attraktiv arbetsplats, och en hållbar arbetsmiljö och hälsa för våra yrken.
I Skellefteå kommuns hälso- och sjukvårdsenhet har man satt i system igen att neka konsekvent så att ingen som jobbar kväll under julveckorna får semester, trots att ansökan varit inne i flera månader.
Våra lagar och kollektivavtal stödjer inte arbetsgivarens ensidiga beslut om att undanta vissa perioder. Lika lite ger dessa stöd för att bevilja semester endast då det inte behöver sättas in vikarier eller villkora ledighet till att den anställde själv ska lösa bemanningen på arbetsplatsen.
Arbetsgivaren ska självklart se till verksamhetens intresse, men det kan inte vara rimligt att agera så att alla anställda i praktiken inte kan ta ut sin semester under året. Trots god planering så behövs det även vikarier och vi har inte sett en enda förfrågan om någon vill jobba extra under december månad.
Många sjuksköterskor är stressade och uppgivna och söker andra jobb, för att ha ett socialt liv med familj och närstående.
Önskar svar av personalnämnden. Hur lång tid i förväg ska vi söka semester för att veta att vi får den?
Hur når Skellefteå kommun upp till målsättningen en attraktiv arbetsplats för vårdyrken?
Trötta sjuksköterskor
Svar direkt
Skellefteå kommun strävar efter att vara en attraktiv arbetsplats, med ett aktivt och medskapande systematiskt arbetsmiljöarbete som kännetecknas av ansvarstagande, stolthet, tillit, lust, hälsa och arbetsglädje.
När det gäller förläggning av semester regleras detta i lag (semesterlagen) och avtal (allmänna bestämmelser). Där hänvisar parterna till vikten av att arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst fyra veckor under juni-augusti. Utifrån semesterlag och avtal samverkar Skellefteå kommun med personalorganisationerna om handläggning och hålltider för huvudsemestern.
Det är viktigt att medarbetare har möjlighet till regelbunden återhämtning fördelat över året. Begäran om ledighet ska behandlas positivt under förutsättning att ledigheten är möjlig med hänsyn till personalsituation och verksamhetens krav.
I år infaller alla juldagar under vardagar. Många medarbetare vill vara lediga för att fira jul med sina anhöriga och har därför ansökt om ledighet, exempelvis semester eller föräldraledighet.
Frågan om återhämtning ligger inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Medarbetaresamtal, arbetsplatsträffar och samverkansgrupper/skyddskommittéer är viktiga mötesplaster för att arbeta med dessa frågor.
De invånare vi är till för har behov av stöd dygnet runt, vardag som helg.
Patientsäkerheten är viktig och därför behöver det inom hälso- och sjukvårdsenheten alltid finnas några sjuksköterskor i tjänst. Inför jul- och nyårshelgerna har verksamheterna schemalagt personal utifrån minimikrav på bemanning, vilket gett utrymme för fler att vara lediga.
Cheferna gör allt som står i deras makt för att bevilja så många semesteransökningar som möjligt. Tyvärr är det omöjligt att tillgodose allas önskemål, speciellt på de områden där många ansöker om ledighet.
Maria Marklund, Personalnämndens ordförande