Åsikt · Spaning som tänder ett hopp
Sweco AB har gjort en framtidsspaning om hur Sverige ser ut om 30 år. Det intressanta är det faktum att landsbygden dominerar, faktum är att samhället präglas av hållbarhet, digitalisering och globalisering.
Ett scenario med en dominerande landsbygd kallas det ”glokala” samhället och bygger på en flerkärnig struktur av små och medelstora orter/noder. Småskalighet, delningsekonomi och relationsbyggande är grunden.
Digitaliseringen innebär att vi blir mer platsoberoende och kan ta del av det mesta inom jobb, kultur och service oavsett var i Sverige vi bor. Detta innebär att urbaniseringen avtar, då jobb, kultur och service inte längre är kopplat till städerna, utan människor kan bo var som helst och ändå ta del av det mesta.
Människor väljer landsbygden, för att attraktiva värden skapas här, både avseende natur och levnadsstandard. Samhället bygger på småskalighet och består av kollektiv med delningsekonomi och resurser transporteras inte längre runt jorden.
Vi reser mindre och för att vi vill, inte för att vi behöver.
I framtidsstudien har ett tiotal experter från Sweco, inom olika delar av samhällsutveckling-från transporter, stadsutveckling, vatten, miljö,och demografi till energi, digitalisering och hållbarhet, arbetat fram hur Sverige ser ut om 30 år.
Vi i Skellefteå Byautvecklingsråd undrar om inte Swecos rapport är något för Skellefteås samhällsstrateger att ta till sig, eftersom inget i det förslag till översiktsplan som nu visas runt om i kommunen stämmer överens med dessa experters åsikter.
Rapporten, Mer fritid i Sverige om 30 år, finns på sweco.se.
Björn Lundmark, Ö. Falmark