På måndag, 29 april, beslutar kommunfullmäktige i Skellefteå om reglerna för vägbelysning på landsbygden utanför planlagt område. Smärre planlagda områden finns även i vissa byar. Kommunstyrelsen föreslår att ett beslutat regelverk från 2017 ska gälla, med justeringen att vid större ombyggnad står kommunen för ombyggnaden och hela investeringskostnaden med vissa begränsningar.
Av underlaget för regelverket framgår att av 9 708 belysningspunkter utanför planlagt område är 5 325 hotade i samband med renoveringar, det vill säga cirka 55 procent om regelverket följs fullt ut. Utglesningen sker allt eftersom belysningspunkterna har tjänat ut och måste ersättas.
Eftersom att det handlar om så många belysningspunkter kommer alla byar att beröras i en stor omfattning. Hökmark kommer att förlora 88 belysningspunkter, det innebär att vi kommer att ha kvar 36 procent av den standard vi vant oss vid.
Näst efter infrastruktur och därtill knuten service samt samhällstransporter av olika slag, vill jag påstå att vägbelysning på landsbygden är avgörande för en levande byggd där framtidstro kan byggas och människor kan tänka sig att bo.
I Kommunfullmäktiges beslut 2012 om belysningspunkter på landsbygden, som föregick nuvarande beslut, utgick man från ett antal påståenden. Nummer ett var: ”Belysningens betydelse för att människor ska vilja bo och verka i hela vår kommun.”
Kära kommunfullmäktigeledamöter: Vill ni ha byar i vår byggd som under den mörka årstiden är någorlunda upplysta? Bollen är er.
Martin Grenholm, Hökmark