Insändare: Erik Bergkvist – Vill du verkligen betala mer till EU?

Foto: Christine Olsson/TT

Politik2019-05-04 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart är det val till EU-parlamentet. Om jag har förstått läget rätt så finns det en kandidat från norra Sverige som har en liten chans att ta en plats i parlamentet och det är socialdemokraten och tidigare ordföranden i Region Västerbotten – Erik Bergkvist.

Erik har gjort en del uttalanden som åtminstone jag reagerat på. I samband med det senaste riksdagsvalet sa han att det kunde vara rimligt att Sverige betalade en högre avgift till EU-budgeten. Till och med, i likhet med Liberalernas åsikt, att det skulle vara rimligt att EU kunde direktbeskatta vissa områden i Sverige.

Nu upplever jag i och för sig att han har legat ganska lågt med den frågan på senare tid och att han istället framhäver vikten av att Sverige tar mer initiativ i klimatfrågan. Och dessutom krokar arm med andra glesbygdsregioner inom EU för att driva frågor om regional utveckling. Det senare mycket lovvärt tycker jag, i direkt motsats till detta med avgiftshöjningar och direktskatter.

Nu har jag försökt att debattera detta med Erik i sociala medier, men upplever att han backar lite och inte är beredd att ta frågorna. Så därför skriver jag denna insändare och hoppas då att Erik besvarar följande frågor:

1. Tycker du fortfarande att det är riktigt att Sverige skall betala mer till EU:s budget och i så fall varför?

2. Med utgångspunkt från att vi redan idag har CO2-utsläpp som ligger under övriga EU ländernas snitt, vilken agenda och vilka krav bör vi i Sverige ställa på övriga länder när det gäller klimatfrågorna? Borde inte de länder som släpper ut mest också minska mest?

3. Om du blir vald, vilka tre frågor förutom de två nämnda, tänker du driva med full kraft och passionerat engagemang?

Anders Nilsson, Kåge

Svar direkt

Bra att du engagerar dig i EU-frågorna Anders. Viktigt att ha koll på det inför valet den 26 maj.

1. När man jobbar med en budget kan man både behöva öka intäkterna, eller sänka dem. Jag utesluter inget alternativ, det viktiga är att det vi lägger pengarna på är värt det. Just nu förhandlar Sverige och andra länder budgetens innehåll. När jag får se slutförslaget kan jag ge min bedömning om det är rätt eller fel att höja eller sänka vår medlemsavgift.

2. Sverige har kommit långt, men inte tillräckligt. Sverige, övriga länder i EU och världen kommer alla att behöva minska sina utsläpp av bland annat koldioxid. Det måste dock ske på ett klokt och rättvist sätt, så att det även i framtiden är möjligt att färdas i, samt till och från, till exempel norra Sverige.

3. I parlamentet jobbar man i huvudsak i utskott, och det normala är att man sitter i två. Jag hoppas få möjlighet jobba med regional utveckling och transporter.

Erik Bergkvist, kandidat EU-parlamentet