Insändare: Brand och utsläpp – otur eller kunskapsbrist?

Foto: Christian Mård

Politik2019-08-17 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Har Skellefteå kommun bara otur eller fattas fel beslut för att man saknar kunskap?

Det började med att orenat avloppsvatten släpptes ut i Skellefteälven. Under tre dagar fick hela centrums avloppsvatten fri lejd rätt ut i älven. Var oturen framme eller saknade verksamhetsutövaren kunskap om vad som kan hända i en pumpstation?

Men är det bara verksamhetsutövaren som ska klandras? Vårt system för att hålla en frisk miljö har flera ansvariga. Myndigheter som är tillsatta för att både förhindra och kräva åtgärder som ska förebygga allvarliga miljöutsläpp. Detta styrs av miljöbalken och försiktighetsprincipen som myndigheterna ska åberopa och känna till.

Nu dröjde det inte ens en vecka innan nästa otur var framme. Eller berodde det på felaktiga beslut som hade fattats? Soptippen började brinna. Farlig brandrök täckte hela stan, och inte bara de centrala delarna av Skellefteå kommun. Hur kunde detta hända? Nu kan man tycka att soptippen är felplacerad, så nära centrum, men även om den hade legat någon mil bort så hade säkert brandröken nått till de centrala delarna av Skellefteå.

Men var det bara otur? Eller är orsaken att man under sommaren samlat på sig avsevärd stora hög av sopor på ett begränsat område? Allt kan i princip brinna, men man kan förhindra att den blir svårsläckt. Ett exempel är att man har mindre högar skilda från varandra på en större yta, eller varför inte brandväggar mellan högarna. Hur går det nu med Sveriges och Skellefteås utsläppsrätter?

De fastigheter som inte stängde ned ventilationen kan behöva saneras. Och vem kommer att stå för kostnaden, det kan väl inte vara vi skattebetalare?

Lennart Gustavsson Tuvan

Svar direkt

Fredag den 19 juli uppstod en brand i ett ställverk i en pumpstation på södra sidan älven i höjd med Hedensbyn. Branden slog ut elkraftmatningen, vilket gjorde att avloppet inte kunde transporteras vidare till avloppsreningsverket. Som säkerhet för sådana tillfällen finns i denna pumpstation och i de flesta andra ett nödutlopp. Om denna möjlighet inte fanns skulle avloppsvattnet gå tillbaka till fastigheterna och skapa stora problem med exempelvis översvämningar i källare. Nödutloppet har med andra ord fungerat precis som det ska. Måndagen den 22 juli avslutades reparationsarbetet och pumpstationen kunde åter tas i bruk. Prover på vattnet i Skellefteälven visade att vattenkvaliteten nedströms utsläppet var normal igen efter några dygn.

Vad gäller branden på avfallsanläggningen på Degermyran så var brandorsaken troligen självantändning. Mellan fredag den 26 juli då branden uppstod, och måndag den 29 juli då branden förklarades släckt, arbetade ett stort antal personer från avfallsverksamheten, räddningstjänst och frivilliga, dygnet runt med att släcka elden och förhindra återantändning. Personer och verksamheter som upplever sig ha blivit skadedrabbade ska vända sig till sitt eget försäkringsbolag.

Dessa två händelser under juli är givetvis olyckliga. Tack vare kompetent personal med handlingskraft och rådigt ingripande tillsammans med alla inblandade parter, har skadorna begränsats och samhällsfunktionerna på kort tid återställts.

Hans Andersson, förvaltningschef Samhällsbyggnad, Skellefteå kommun