Färdtjänst-avslag på löpande band isolerar våra gamla

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2019-03-25 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På senare tid har jag av många gamla och sjuka fått höra att de fått avslag på sina ansökningar om färdtjänst.

Frågan de sökande får är "kan du gå till bussen?” och även ”kan du gå från bussen?” Bussen stannar inte alltid ens i närheten av dit de ska. Det kan röra sig om kilometer.

Tänker ni inte alls på hur det ser ut utanför stan? Och i stan?

När ni på löpande band ge avslag isolerar ni våra gamla och sjuka i deras hem. Att då tala om att de ska kunna bo hemma och ha det bra klingar väldigt falskt.

Hur ska våra äldre själva kunna ta sig till olika "tillställningar", fira högtider med nära och kära, besöka kyrkan, teatern eller bion? Ja, listan kan göras lång.

Det finns så många anledningar till varför färdtjänst behövs, liksom att bevilja dessa, så ompröva er policy omedelbart. Och varför kostar det att ansöka om färdtjänst?

Jag vill veta hur ni tänker.

Förtvivlad närstående och vän

Svar direkt

Färdtjänstlagen är från och med 1998 en trafikpolitisk fråga och styrs av trafiklagstiftning.

För att kunna fatta ett beslut om tillstånd till färdtjänst måste man först göra en utredning för att klarlägga om lagens krav för tillstånd är uppfyllda.

Utredningen ska beskriva vilken typ av funktionsnedsättning den sökande har och konsekvenserna när det gäller att på egen hand förflytta sig eller att resa med allmänna kommunikationer.

I utredningen ska varaktighet och omfattning samt effekterna av funktionsnedsättningen finnas med. Andra viktiga uppgifter är möjligheter att förflytta sig på egen hand i närmiljön runt bostaden och i övrigt i samhället, samt möjligheterna att kunna ta sig till hållplats för allmänna kommunikationer.

Avsaknad av allmänna kommunikationer är ingen grund för att bevilja färdtjänsttillstånd. Avsaknad av allmänna kommunikationer innebär svårigheter att resa även för andra. Detta innebär att en person som inte bedöms ha väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand och som skulle kunna åka buss om sådan funnits, inte uppfyller kraven för färdtjänsttillstånd. I lagstiftningen lämnas inte utrymme till att meddela tillstånd av sociala skäl.

Hög ålder i sig berättigar inte till färdtjänst, det är funktionshindret som är avgörande. Ett funktionshinder hos någon med hög ålder kan däremot ofta medföra större svårigheter än hos en yngre person till följd av andra hälsoproblem. Individuell bedömning ska alltid göras.

Att ansöka om färdtjänst kostar ingenting. Ett intyg från hälso- och sjukvården kan dock komma att efterfrågas och kostnad för ett sådant intyg kan därför tillkomma.

Om du vill ha ytterligare information kan du kontakta mig via kommunens kundtjänst.

Malin Stare

chef Avgifter och färdtjänst

Socialkontoret, Skellefteå kommun