Är intresserad av om Skellefteå kommun har någon miljöstrategi? Ställer därför några konkreta frågor och hoppas på svar av ansvarig.
Kommunen levererar många matlådor per dag till kommunmedborgare som behöver hjälp och det är förstås bra. Men dessa matlådor är av plast och används som engångsartiklar.
Det är ett enormt slöseri tycker jag eftersom dessa plastlådor är av sådan god kvalitet att de skulle gå att återanvända.
Varför inför inte kommunen ett inbytessystem så de går att återanvända/alternativt använder sig av pappersförpackningar som är bättre ur miljösynpunkt? Hur många ton plastlådor blir det per år? Hur ser det ut på kommunens arbetsplatser, har ni slutat använda engångsartiklar av plast?
Skulle också vilja veta om ni köper närproducerat kött och andra livsmedel till skolor och andra kommunala inrättningar.
Evalena
SVAR DIREKT
Skellefteå kommuns måltidsavdelning använder livsmedelgodkända lådor, vilket är ett krav för att hantera portionsmat. I dagsläget finns inga möjligheter att byta ut dessa. Användningen av lådorna genererar cirka 7 000 kg per år.
23 procent av alla livsmedel som köps in i kommunen kan betraktas som närproducerade.
Skellefteå kommun har ett miljöprogram. En av de politiska prioriteringarna är miljöanpassad upphandling. Förekommer engångsartiklar på arbetsplatser så är det enbart i undantagsfall.
Om du går in på kommunens webbplats och söker på miljömål eller miljöprogram hittar du mer information, bland annat miljöprogrammet i form av hämtningsbar pdf-broschyr.
Peter Lundmark, måltidschef
Skellefteå kommun