Jag är själv fritidspedagog. Jag har sökt åtskilliga jobb i kommunen men har knappt fått komma på en intervju. Jag vågar därför säga att det är svårt att bli anställd inom barnomsorgen i Skellefteå kommun.
När jag börjande jobba inom barnomsorgen fick jag höra: ”Bra att du är kille för killar behövs i barnomsorgen. Killar är så populära.
Nuförtiden hör man inte detta. Men det är fortfarande lika få killar som jobbar inom barnomsorgen.
Varför är det så få män inom barnomsorgen? Finns viljan, men inte förmågan? Eller ar det en ekonomisk fråga? Det finns regler som gör det både svårare och dyrare att anställa. Då tänker jag på las, lagen om anställningsskydd.
Det är dessutom billigare att anställa personer som inte har rätt utbildning. Om jag ska ha en subjektiv åsikt: Som vikarie får du inte vara för duktig, men du får inte heller vara för dålig. Det är svårt att bli rättvist bedömd.
Jag tror också att kommunen har problem med las. Har man anställa som är inlasade måste kommunen hålla dessa med jobb. Vem får först jobb? Inte är det den som är arbetslös.
Men den stora frågan är: Vill verkligen kommunen göra någonting för att underlätta för att det anställs fler män i barnomsorgen?
Utbildad men utan jobb
Svar direkt
Skellefteå kommun behöver bland annat fritidspedagoger, förskollärare och lärare.
Vi är, som alla andra arbetsgivare, skyldiga att följa lagen om anställningsskydd. Det vill säga att när en medarbetare har jobbat 360 dagar under en tvåårsperiod, har man rätt att begära företräde till vikariat eller tillsvidare tjänster inom sitt yrke.
Våra erfarenheter är att om du är utbildad fritidspedagog och uppfyller de krav som ställs i anställningen, så får du jobb i Skellefteå kommun.
Har du inte fått ett jobb som fritidspedagog, trots att du är utbildad, så är det nog så att de vid rekryteringen har bedömt att du inte uppfyller de krav som vi har på våra medarbetare.
Du får gärna höra av dig till mig om du vill prata om hur vi arbetar med rekryteringar.
Monika Johansson
Stabschef
Skol-och kulturkontoret
Skellefteå kommun