Politiker, om ni vill få oss elever att bli bättre, sätt då betyg högre upp i åldrarna.
Visst, börja med betyg redan i fyran politiker och fortsätt klaga. Ni kommer aldrig att förstå oss elever.
Skolan pressar oss redan till max. Vi måste stå över danslektioner, musiklektioner, fotbollsträningar, innebandyturneringar för att plugga inför prov och för att få högre än ett D.
Ni sätter oss i skolbänken sex–åtta timmar om dagen, inomhus, i stökiga klasser och bedömer folket efter deras betyg utan att ta hänsyn till hur denne mår.
Ni tänker bara på hur vi ska lära oss snabbare, bli vuxna snabbare och tjäna pengar snabbare – ungefär som dansk broileruppfödning. Det är så vi blir behandlade.
Ni tror att personen som får A i allt får en lycklig och rik framtid. Och den som skolkar är inte värd att bry sig om. Det ni inte vet, är att över tre fjärdedelar av alla elever i varje klass mår psykiskt dåligt och över hälften gör det på grund av betygen.
De duktiga får högre och högre krav på sig att bli bättre, blir utmattade, och börjar ta ut dåliga betyg på sig själva, svälter sig själv, missbrukar, får självskadebeteende, isolerar sig och en del får självmordstankar. Och vad får de för svar om de ber om hjälp? ”Du har inget att vara ledsen över, du har ju toppbetyg.”
Betygskraven gör att man inte orkar genom hela högstadiet. Varför tror ni man var lyckligare fram till femman? Jo, för då fick man fortfarande vara ett barn. Man kunde skratta, leka, och lära sig med glädje, inte för att man måste.
Om ni istället började med betygen i åttan skulle det minska den psykiska ohälsan och på så vis höja medelbetygen.
Vill ni att vi ska må sämre, få sämre jobb, sämre betalt, så börja med betygen i fyran. Men tänk på att det är framtidens vuxna som drabbas.
Elever på en skola i Skellefteå