I vårt land finns en lång och obruten tradition av uppskattning över den förnämliga sjukvård som under överskådlig tid erbjudits befolkningen/skattebetalarna.
I många fall har vården varit världsledande. Men i dagens nyhetsflöde framskymtar något av en förändring, ett paradigmskifte, i denna grundläggande syn.
65 procent av vårdpersonalen upplever numera hot och våld i sin arbetsmiljö. Det ligger även en mängd anmälningar hos Arbetsmiljöverket om brott mot lagstiftningen, främst från akutmottagningar, som anser sig arbeta under krigsliknande förhållanden.
I nyhetsrapporteringen nämnde en vårdansvarig att när en sårad från en numera så vanligt förekommande skottlossning på allmän plats, blivit intagen akut på sjukhus, anlände ett 50-tal släktingar till mottagningen för att visa sympati.
Det är lätt att föreställa sig vilket besvär detta innebär för vårdpersonalen.
Journalisters viktigaste uppgift är att leverera avvikelserapporter. Det är därför nyheterna är fyllda med olyckshändelser. I uppdraget ingår även att teckna en bakgrund till händelserna. Det kallas orsak och verkan.
Men i dagens massmediala klimat får tidningsläsaren/televisionstittaren själv dra sina slutsatser.
Våld på lasarett strider mot allt som uppfattas som grundläggande i vårt välfärdssamhälle
Anständigheten kräver att vi får veta varför av våra nyhetsrapportörer.
Yngve Nilsson, Norsjövallen