Diskrimineringslagen ska motverka diskriminering och främja lika möjligheter oavsett bland annat kön, etnisk tillhörighet eller ålder.
Magnus Carlsson, docent i nationalekonomi, Linnéuniversitetet och Stefan Eriksson docent i nationalekonomi, Uppsala universitet, konstaterar i en debattartikel i Dagens Nyheter den 14 juni att chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare efter en jobbansökan kraftigt minskar i 40-års åldern.
De konstaterar att deras studie visar att åldersdiskrimineringen till och med kan vara mer omfattande än den etniska diskriminering och önskar kraftfulla åtgärder mot åldersdiskriminering.
Carlsson och Erikssons undersökning visar att efter 40-årsåldern och närmare pensionsåldern är chansen att bli kontaktad mycket låg. Nedgången för kvinnor är större än för män. Enligt studien är den sökandes ålder en negativ faktor i rekryteringsprocessen och åldersdiskriminering är ett mycket stort problem.
Enligt forskarna oroas arbetsgivare för att arbetstagare över 40 börjar förlora förmåga till nyinlärning, att vara flexibel, driven och initiativrik.
Forskarna drar slutsatsen att lagstiftningen mot åldersdiskriminering kan behöva förstärkas, då, trots förbud mot åldersdiskriminering, hittills få arbetsgivare fällts.
Enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer tillgången på utbildad arbetskraft att minska, samtidigt som det finns gott om jobb i många yrken. Svenskt Näringsliv slår fast att arbetsmarknaden släpar efter, trots stark högkonjunktur.
Tidningen Senioren rapporterade i juni att 11 av 12 parter på arbetsmarknaden är beredda att ställa sig bakom ett förslag på höjd pensionsålder, rätt att ta ut allmän pension vid 63 och rätt att jobba kvar på arbetsplats till 69 års ålder.
Nu är det viktigt att stärka lagstiftning mot åldersdiskriminering och att följa upp aktuell lagstiftning.
Också äldre, som vill, är nödvändiga i bygget av välfärden!
Maria Nilsson, Umeå