Går det att byta från dagens köttnorm till en framtida vegonorm? I denna artikel söker vi svar på denna fråga genom att granska två normförändringar i Sverige i modern tid, nämligen aga och rökning.
FN:s klimatexperters nya beräkningar visar att omkring 14,5 procent av växthusgaserna som bidrar till klimatkrisen kommer från kött och andra djurprodukter, vilket är mer än alla flyg, bilar och båtar tillsammans. Det är med andra ord avgörande för vår gemensamma framtid att vi ställer om till en kost som är baserad på vegetabilier istället för kött. För de flesta av oss är det svårt att föreställa sig en så pass stor förändring. Låt oss därför titta på två stora reformer i det svenska samhället för att se om det är troligt att förändra starka samhällsnormer.
Innan 1979 var det tillåtet i Sverige för en förälder att slå sitt barn i uppfostrande syfte. Innan 1902 hade föräldrarna till och med laglig skyldighet att aga sina barn när de hade gjort något fel och det sågs som det moraliskt rätta. Idag är det fullständigt otänkbart för de allra flesta svenskar att slå sina barn oavsett syfte. Aganormen har bytts ut till en stark norm att inte slå sina barn.
För barn på 70-talet var det inte alls ovanligt med föräldrar som obekymrat rökte i sina hem och bilar när barnen satt bredvid. Men i takt med att vetenskapen upptäckte hur skadligt det är med tobaksrök så introducerade företag och politiker allt fler restriktioner kring rökning. Rökförbud infördes på alla flygplan i EU 1997 och 2004 förbjöds rökning inne på restauranger och pubar i Sverige. Idag är det otänkbart att sitta bredvid en blossande person på ett flyg eller i en restaurang. Vi lyckades omvandla en röknorm till en ickeröknorm.
Är det någon som minns hur diskussionen gick innan rökförbudet infördes? Restauranger och krogägare pratade om konkurs när rökare istället skulle stanna hemma och äta. Ett av de mer lustiga argumenten som lades fram var att med ett rökförbud skulle det lukta fis på krogen, och vem skulle vilja sitta på en sådan krog? När rökförbudet väl hade genomförts så var det få som ville gå tillbaka. De negativa framtidsscenarierna föll på skam ett efter ett.
Köttnormen är stark. På restaurangers menyer är det kötträtter som dominerar, i skolors matsalar är det köttet som står i centrum och på liknande sätt är det i de flesta andra institutioner och hem i Sverige. Men som väl är har allt fler företag, organisationer och institutioner påbörjat omställningen. Kardiologiska kliniken i Örebro, Globala gymnasiet, biståndsorganisationen Diakonia och Röda korsets ungdomsförbund är några som har infört en vegonorm. De serverar vegetariskt som standard. De förbjuder inte kött men gör det enklare att välja det bättre alternativet. Denna typ av små knuffar i rätt riktning, nudging, har blivit allt mer populärt. Glädjande nog ser vi också att allt fler väljer en helt vegetarisk eller vegansk livsstil, särskilt i den yngre generationen.
För att klara klimatkrisen behöver vi hjälpas åt att steg för steg göra våra matvanor mer hållbara. Detta underlättas av att introducera vegonorm på våra arbetsplatser, skolor, kommuner och i våra hem. Snart kommer fler upptäcka att det inte alls är särskilt svårt att byta ut köttbiffen mot sojabiffen. Vi lyckades bryta aganormen och röknormen. På liknande sätt kan vi ersätta köttnormen med en vegonorm och ge oss alla en chans att klara klimatkrisen.
Joakim Ivarsson, psykolog
Martin Smedjeback, fil. kand. i psykologi