Vi har lång tid på oss för eventuella klimatåtgärder

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2017-07-26 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jonas Paulsson från Köttfri måndag kommer i ett debattinlägg 21/7med flera påståenden av tveksam karaktär. Han tycks till och med säga emot sig själv. Först påstår han att vegoboomen är här. Senare påpekar han att köttkonsumtionen har slagit nya rekord. Hur går de två påståendena ihop?

Han nämner att köttkonsumtionen har ökat till i genomsnitt 87,7 kg per person och år, enligt Jordbruksverkets statistik, men avstår från tre viktiga detaljer. Dels gäller det slaktvikt, medan det som verkligen förtärs är ungefär hälften. Dels är 33,5 griskött och 23,6 kg fågelkött, men bara 25,6 kg nötkött.

Alla påståenden om köttkonsumtionens klimatpåverkan gäller trots allt nötkött och inte gris- eller fågelkött. Slutligen är det konsumtionen av fågelkött som har ökat mest sedan 1960.

Han nämner att NASA påstår att temperaturtrenden de senaste 45 åren är 0,18 grader per årtionde. Då borde han kunna räkna ut att om den trenden fortsätter har världen blivit 0,9 grader varmare om 50 år. Lägg därtill knappt en grads uppvärmning sedan 1880, och tvågradersmålet kommer inte att vara spräckt om 50 år. Varför då någon brådska med klimatåtgärder? Dessutom finns andra temperaturserier, bland annat en med trenden 0,12 grader per årtionde.

Om den är mest riktig, har vi ännu längre på oss att vidta eventuella klimatåtgärder.

Lars Kamél, Hudiksvall

Läs mer om