Med den genomslagskraft som sociala medier har är svaret: Ingen! Alla som har läst om hur tjänstemän på Skellefteå kommun har bestraffat en liten företagare med en maximal straffavgift på 152 857 kronor tänker genast hellre då Piteå, Luleå eller Umeå!
Visserligen sänktes beloppet, med politikernas hjälp, till 75 000 kronor men även det beloppet är för högt.
Varför var inte redan den första räkningen på det lägre beloppet, allrahelst som ordföranden i bygg- och miljönämnden säger till Norran: ”… vi tycker det blir en oskäligt hög kostnad till det han gjort…”
Naturligtvis ska det finnas regler för ombyggnationer och igångsättande av företag och det verkar denna företagare ha klart för sig, men hela hanteringen av ärendet visar också att företagaren är fullständigt på det klara med hur senfärdig kommunens handläggning är.
Om svaret är att bygglovsansökan kom in strax innan semestern, så kunde väl ett tillfälligt bygglov ha beviljats.
Varför ska Skellefteå kommun stanna av för att det blir sommar? Hela avdelningen för bygglov borde vara öppen hela sommaren, den tid när flest människor bygger om och bygger nytt och det därför är många som behöver hjälp.
Nämnden hade hela tiden klart för sig att det inte var någon allmänfarlig verksamhet som skulle startas i lokalen, utan det var tillverkning och försäljning av glass.
Företagarens ansökan kom in den 11 juni och bygglovet beviljades den 17 november. Enligt mig talar det sitt tydliga språk om dialog och samarbetsvilja.
Här är en företagare som har gett alla som bor eller besöker Skellefteå en helt fantastisk oas varje sommar på Alhems trädgård, och som denna sommar väckte den tidigare så eftersatta och sunkiga Panterplatsen inne i stan till liv. De båda verksamheterna har tillsammans hållit ett tiotal ungdomar med jobb!
Borde inte en sådan person hellre belönas i stället för att bestraffas?
Undrande Skelleftebo
Svar direkt
Redan i mars besökte verksamhetsutövaren en bygglovshandläggare. Då informerade handläggaren om att man måste söka bygglov innan lokalen tas i bruk som glass-servering/kafé och att blanketterna kan skrivas ut från hemsidan. Det är viktigt att alla handlingar är kompletta innan beslut fattas.
Om man börjar bygga utan att ha fått bygglov och startbesked, så säger Plan- och bygglagen att tillsynsmyndigheten ska ta ut en byggsanktionsavgift.
Om man dessutom börjar använda lokalen innan man fått ett positivt slutbesked så innebär det ännu en överträdelse och därmed en än högre sanktionsavgift.
Byggsanktionsavgiften beräknas efter en fastställd taxa som utgår från ytan och det är reglerat hur mycket den kan sänkas. Bygg- och miljönämnden valde i detta fall att sätta ner den ursprungliga avgiften till hälften, då den från början var oskäligt hög i förhållande till överträdelsen.
Att denna företagare erbjuder alla som bor eller besöker Skellefteå en härlig upplevelse med god glass i skön miljö, håller jag med om. Men däremot måste vi fortfarande följa lagen.
Evelina Fahlesson
Bygg- och miljönämndens ordförande