Förutom vad som tidigare sagts om konsekvenserna för oss som bor i huset Höder 2, vid förverkligandet av aktuellt bygge, bör tilläggas:
Hyresgästerna i det nya höghuset får full insyn i våra sov- och vardagsrum. Våra balkonger, som är en plats att sola på, blir värdelösa.
Vi menar att kommunens arkitekt Enar Nordviks inlägg i debatten visar att han, som ansvarig för planarbetet, står helhjärtat på byggherrens sida.
Länsstyrelsens invändningar avfärdar han nonchalant som blott synpunkter. Betänk att man infordrat skuggstudier och att resultatet av dessa jämte krav på helhetssyn på detaljplanen i området kan få länsstyrelsen att ta ställning mot denna byggnation i kolossalformat.
Ingen i vårt hus tror att någon anställd i kommunen själv skulle vilja ha ett jättehus framför sina fönster mot söder.
Till sist måste vi fråga:
Det ä väl ändå kommunens bygg- och miljönämnd som tar beslut i ett byggnadslovsärende.
Putte Hedström, Skellefteå
Carl Georg Hedström, Skellefteå
Svar direkt
Skellefteå har just nu en mycket positiv utveckling och på vår resa mot en tätare och större stad kommer vi förståss att ställas inför en del konflikter. Mer folk, mer skugga och längre till bilen. Med mera.
Jag förstår absolut att det kan kännas tufft att plötsligt få ett stort hus till granne. Även om höjden kanske inte är mest avgörande, kommer ett hus i det läget såklart att innebära mer skugga.
”Synpunkter” är inte mitt ordval, det är länsstyrelsens. De allvarliga frågorna handlar om buller och luft, resten är just synpunkter. Men viktiga för oss att hantera. Precis som de från närboende. Alltså kommer nu skuggstudier, ny bullerutredning, bilder av ny gemensam innergård etcetera. Och strängare utformningsbestämmelser för att ta ner känslan av kloss och ge mer sol.
Avståndet till grannen blir minst tolv meter. Det är nära, men dubbelt så långt som till de nya husen i grannkvarteret Heimdall. Vidare arbetar vi med byggherren för att de ska minska antalet fönster direkt mot grannarna.
Mitt jobb är jätteroligt, men det handlar om att få ihop allas olika intressen och därför lyckas jag aldrig fullt ut. Verkligheten innebär oftast att när byggherre, närboende och kommunen alla är lite lagom missnöjda har jag gjort mitt jobb bäst. Allt tyder på att det blir så även denna gång.
Och ja, det är nämnden som tar beslut om byggnadslov av den här digniteten.
Enar Nordvik
Skellefteå kommun
Länsstyrelsen kritisk till hård exploatering. Enar Nordvik svarar.Får höghus elva meter från sina fönster. Boende i centrum vill stoppa bygget.Slarva när man gör en detaljplan - så blir konsekvenserna