I Sorsele kommun arbetas med att få till stånd en folkomröstningom en vindkraftspark ska få anläggas i kommunen.
Ser man till nyttan, och ur miljösynpunkt borde nog vindkraften i detta skede byggas ut, eftersom ett par kärnkraftverk ska stängas redan i början på tjugotalet.
Frågan är om inte Norrland redan har gjort sitt med upplåtande av mark, och förstörande av naturmiljöer. Bygg vindkraft där energin behövs bäst.
En annan fråga som borde ha gjorts klart innan vindkraftsetableringar kom till stånd, vem ska ha ersättning av en eventuell avkastning som vindkraften ger?
Med tanke på vad som hänt av alla vattenregleringar som skett i vårt land, och hur lite kommunerna ersatts, borde all avkastning från vindkraften gå till den kommun som berörs av etableringen, inte till enskilda personer. Ersättning för intrång ska ersättas, självklart, övrig ersättning går till kommunen.
Som enskild markägare är jag naturligtvis intresserad av att få verket på min mark, det ger väl några lättförtjänta kronor i plånboken, men vem äger vinden som driver kraftverket?
Nu blir det huggsexa om vart och vem som får förmånen att få ett kraftverk på sina domäner.
Om en folkomröstning i Sorsele ger svar på frågorna är ytterst tveksamt.
Sture Grundberg, Malå
Västerbotten näst bäst på vindkraftDrömmen om kärnkraft är orealistiskKritik mot vindkraft i havetFörsvaret säger nej till vindkraftNy vindkraftsplan på gång i Norsjö