Västerbotten borde satsa på hälsocentraler för de som drabbats av psykisk ohälsa

Foto: Bildmontage

Not Found2018-05-14 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åtminstone en hälsocentral i de större städerna i Västerbotten borde specialisera sig på att hjälpa människor med psykisk ohälsa.

Denna patientgrupp ökar kraftigt i hela landet och förutom att det innebär ett stort lidande för de drabbade och deras närstående kostar den psykiska ohälsan samhället mycket pengar.

Patientgruppen behöver möta rätt kompetens och ofta av multiprofessionella team, därför är vi förvånade över att det inte redan finns hälsocentraler i Västerbotten som specialiserat sig på psykisk ohälsa.

Vi i primärvårdens patientpanel vill föreslå att de större städerna inrättar specialiserade hälsocentraler för patienter med psykisk ohälsa. Hur tänker de ansvariga inom landstinget i denna fråga?

Patientpanelen arbetar på uppdrag av primärvårdsledningen i Västerbotten och har bland annat intervjuat personer som besökt hälsocentraler och sjukstugor i länet.

Thomas Ottosson, Alexandra Andersson, Annica Simonsson, Eva Bergstedt , Kristian Rönström

Svar direkt

En av primärvårdens stora utmaningar är att möta den ökande psykiska ohälsan.

För att leva upp till landstingets definition av vad en hälsocentral är, ska den erbjuda en bred verksamhet som till exempel mödra- och barnhälsovård samt hälso- och sjukvård som riktar sig till patienter från 0 år och uppåt.

Alltså kan inte hälsocentralen avgränsa sig till att enbart arbeta med psykisk ohälsa. Eftersom dessa patienter inte sällan också uppvisar symtom av kroppslig natur är det väsentligt att ”se hela människan”.

Man kan ha andra medicinska åkommor som behöver utredas och behandlas, vilket gör det mest naturligt att så många behov som möjligt kan tillgodoses på en och samma hälsocentral och förstås gärna med kontinuitet.

Utöver läkare, specialistsjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter finns ett 100-tal psykologer och kuratorer inom landstingets primärvård. Det finns möjligheter till behandling i grupp och individuellt samt i form av behandlingar via internet.

När symtom blir allvarligare och behov av specialiserad vård tillkommer, finns barn- respektive vuxenpsykiatrin till hands med sina verksamheter.

Ewa Klingefors, T f primärvårdsdirektör, Västerbottens läns landsting

Läs mer om