Varför söker Skellefteå bidrag för att hjälpa romer?

Foto: Norran

Not Found2016-04-05 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser i Norran att Skellefteå kommun söker en halv miljon kronor i bidrag av staten för att förbättra inkludering av romerna i samhället.

Nu ger EU pengar till de länder romerna kommer ifrån så jag undrar om svenska skattebetalare vill öppna penningpungen så mycket mer. En annan sak är att det är både svårt att få jobb och arbete för romerna här. Jag undrar också över hur länge romerna kan få stanna i Sverige. Visst gäller tremånadersregeln för alla?

Vi har gamla människor som behöver plats på ett äldreboende, men det finns inga platser. Vart tar pengarna vägen?

Jag läser också om vilken fruktansvärd situation föräldrar till diabetessjuka barn har. De måste ta semester för att skola in sina barn på förskola/skola. Inte att förglömma människor med olika handikapp som behöver och har rätt till personlig assistens.

Är det Sveriges uppgift att i första hand hjälpa människor från andra länder? Ska svenska medborgare som behöver hjälp av samhället få den av sina anhöriga?

Inte rasist men realist

Svar:

Skellefteå kommun har beslutat att ansöka om bidrag för att från och med 2016 medverka i en utvecklingsverksamhet för romsk inkludering på kommunal nivå.

Satsningen gäller svenska medborgare som tillhör den romska minoriteten i landet och hänger ihop med den långsiktiga strategi för romsk inkludering 2012-2032 som regeringen beslutade om 2012. Den strategin utgår från de mänskliga rättigheterna med särskild betoning på icke-diskriminering.

Det övergripande målet är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom. Målgruppen är framförallt de romer som befinner sig i ett socialt och ekonomiskt utanförskap och kvinnor och barn är särskilt prioriterade.

I förutsättningarna för det nu utlysta bidraget som Skellefteå kommun beslutat vara med och ansöka om står också att utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige inte är föremål för åtgärder inom ramen för den långsiktiga strategin. Insatser för den gruppen sker på andra områden.

De insatser det är fråga om här handlar alltså inte om EU-migranter utan om svenska medborgare som hör till den romska minoritet som finns i Sverige.

Yngve Lindmark

Skellefteå kommun

Läs mer om