En kortare version av insändare har publicerats i Norran, pappersupplagan.
Ibland får man höra saker som till slut innebär att man måste svara. Jag har hört till leda att vi i Klutmark missunnar Skellefteborna nytt vatten. Jag har däremot inte hört en enda Klutmarksbo som missunnar alla ni som bor i stan nytt gott, frisk vatten.
Anledningen till att jag och fler med mig, upplever sig överkörda, är att allt redan är bestämt, det spelar ingen roll vad vi säger – vi kommer bara att bli utsatta för en mängd olika restriktioner som kommer att innebära extra arbete och ekonomiska förluster. Jag är helt införstådd med att, om man som vi i vår familj, bor i inre skyddsområdet, måste förhålla sig till en mängd olika lagstiftningar, regler m.m. Vad jag däremot har svårare förstå och acceptera, är att det ska drabba oss ekonomiskt.
Hur ska jag bruka vår jordbruksmark, dieseltanken på traktorn är för stor för att traktorn ska få stå på gården, hur blir det för oss? Traktorn är vårt arbetsredskap och tankning av den får inte göras på gården m.m.
Några exempel som rör vår familj och säkert fler av dem som bor i inre skyddsområdet, i vissa fall rör det hela byn.
Vi blir tvångsanslutna till avloppet. Detta kan jag absolut förstå. Vad jag har svårare acceptera och förstå är att det ska vi betala ur egen ficka – ca. 100.000 kr. Kommunen gräver till tomtgränsen – sen återstår ca 80 m som jag får bekosta själv – kommunens grävning till tomtgränsen kostar ca 65.000 kr.
Om man pumpar mycket vatten från Klutmark finns risken att våra egna brunnar sinar. Kommunen säger att, om så händer, så ska vi kopplas på det kommunala vattennätet. Till vilken kostnad? Vi har en redan en gång betalat för brunnshålet och vi betalar en engångssumma/år. Då kan ni stadsbor förstå att vi inte vill ha er Va-taxa.
Vi tänkte sätta in jordvärme – har en offert på 107.000 kr – klappat och klart. I dagsläget är det mycket tveksamt att få göra detta – alla som sökt hittills har fått avslag. Senaste informationen vi var på lät det som om vi kanske, om utifall att, eventuellt, vi kan inte säga säkert, skulle kunna få installera bergvärme. Alla säger, som är mer insatt än vad jag är, att bergvärme är betydligt dyrare. Min fråga blir då:- Vem betalar fördyringen? Svaret blir, vi som bor där! En ytterligare fråga angående jordvärme. Alla professionella, firmor, företag jag pratat med förstår inte varför man inte ska få ansluta till jordvärme eftersom vätskan i systemet är helt ofarlig. Märkligt!
Vi måste också gjuta cementplattor för både det ena och andra fordonet – traktorer, andra maskiner m.m. Vi har hästar som alstrar gödning till våra åkrar, men det får vi troligtvis inte använda. Var ska vi göra oss av med det?
Det här var bara fyra exempel på hur vattentäkten kommer att påverka just oss. Det finns fler effekter av detta.
Sammantaget kommer den nya vattentäkten kosta våra privatekonomier många, många tusenlappar. Jag, och många med mig, missunnar inte dig ett gott vatten. Min åsikt, och många med mig, tycker det vore anständigt att vi så långt möjligt hålls skadeslösa i detta 620 mkr projekt.
Pär Åhden, Klutmark