Varför ska avgiften höjas?

Bildmontage. Arkivbilder: Scanpix

Bildmontage. Arkivbilder: Scanpix

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-04-09 04:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den nya vattentäkten Kniken som ska förse oss medborgare och skattebetalare med ett bättre vatten, är omdiskuterad på flera sätt.

Den bakterie som ställde till det förra sommaren, där debatten har kretsat mycket kring ersättning till de som drabbades av merkostnader, är fortfarande aktuell.

Kommunens politiker och tjänstemän hävdar att vatten och avlopp är finansierad till självkostnadspris för de som är anslutna till kommunens ledningsnät.

Det innebär att man inte kan ta ut vinster utan allt ska gå jämt ut år från år för de som är anslutna till kommunens vattennät. Här blir man fundersam!

I flera decennier har kommunen planerat för att bygga upp en ny grundvattentäkt, Kniken, som relativt snart borde vara klar att tas i bruk. Miljonbelopp har lagts ner på projektet.

Var kommer pengarna ifrån? Är det så att vattenavgiften och avloppsavgiften har finansierat investeringen redan? Eller kommer pengarna från annat håll i kommunen?

Om så är fallet, vad har man i så fall sparat in på? Eller har kommunen varit så storsint att den förskotterat pengarna åt medborgarna?

Men man får anta att vattenavgifterna är det som har betalat prospektering och planering av Kniken. Det som fattas, i stort, är ledningen till stan. Är det då motiverat att höja avgiften?

Kniken är redan finansierad får man anta. Bara för att andra kommuner har högre pris måste kommunen inte slaviskt höja priserna.

Det gör ingenting om vi har nått som är bra och billigare än i andra kommuner.

Lennart Gustavsson, Tuvan

Bildmontage. Arkivbilder: Scanpix
Bildmontage. Arkivbilder: Scanpix
Läs mer om