Varför så svårt att hitta kommunala praktikplatser?

På tio år har ytterst få särskoleelever fått praktik på Skellefteå kommun. Varför, frågar skribenten.

Not Found2015-11-28 04:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommuns arbetsmarknadsenhetvisar statistik och klappar sig för bröstet för att vi ligger i topp i riket när det gäller stöd till utsatta grupper exempelvis ungdomar med funktionshinder.

Under de drygt tio år jag arbetat inom den gymnasiala särskolan har vi som försöker skaka fram praktikplatser till våra elever aldrig, jo du läser rätt, aldrig lyckats få fram en enda plats inom kommunens förvaltningar, gatukontoret, parkförvaltningen, deponin med mera förutom på tekniska kontorets verkstad (tack Tomas Ö med medarbetare).

Var sitter problemet? Medarbetare på ”golvet” är ofta entusiastiska och vill ställa upp för att bidra till policydokumentens uppfyllande, men tyvärr stoppar det på chef- och mellanchefsnivå.

För att komma ifrån rädslan, jo jag tror att det är just rädsla och brist på kunskap om funktionshinder. Här behövs utbildning!

Men loppet är inte kört. Leif Löfroth, kanske kan vi en dag få klappa oss för bröstet tillsammans.

Kjell Engdahl

Sjöbotten

Svar direkt

Tack för dina synpunkter i en fråga som är ytterst viktig för den målgrupp som ni inom särskolan arbetar med. Vi vet att tidiga kontakter med arbetslivet har stor betydelse för möjligheten att få ett arbete efter gymnasieskolan.

Min kommentar till artikeln i Norran tidigare, handlade om uppföljningen av den samlade arbetsmarknadsverksamheten i Skellefteå.

Det finns en bra samverkan mellan myndigheter i arbetet med unga funktionsnedsatta som ger resultat i arbetet för att etablera funktionsnedsatta i arbetslivet. Den åsikten står jag fast vid.

En del av de unga som omfattas av samverkande insatser kommer också från särskolan. Bland insatserna finns ettåriga utvecklingsanställningar inom kommunorganisationen för att öka möjligheten till långsiktigt fotfäste på en arbetsplats.

Din insändare berör ändå främst praktikmöjligheterna för eleverna i gymnasiesärskolan. Jag tror, som du, att utbildning och information är bästa sättet att få genomslag i era önskemål att få fram praktikplatser.

Enheten för arbetsmarknad ska under 2016 åter starta upp handledarträffar för personal på arbetsplatser som tar emot eller vill ta emot unga och äldre i praktik och anställningar.

Vi bjuder härmed in gymnasiesärskolan att delta i planeringen och genomförandet av dessa träffar.

Leif Löfroth

Chef enhet arbetsmarknad

Skellefteå kommun

Läs mer om