Varför så otydliga svar om kulturhuset?

Not Found2017-01-30 06:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

INSÄNDARE.Opinionen mot byggandet av kulturhuset växer sig allt starkare. Den senaste i raden av insändare som ifrågasätter byggandet publicerades i Norran den 9 januaridär nio frågor ställde till våra ansvariga politiker, men alla besvaras tyvärr inte. Respektlöst måste jag säga.

Frågan om investeringens storlek besvarades med orden att man nu utreder detta och att en ny investeringssumma ska klubbas igenom av politikerna vad det lider. Men vad händer om man överskrider de 490 miljoner som man sagt att bygget får kosta? Börja man trixa och dribbla eller sväljer man vad som helst för att få ett nytt fint kulturhus.

Frågan om den ökade driftskostnaden på typ 30 miljoner kronor får ett synnerligen kryptiskt svar; Skola, vård och omsorg står för 80 procent av kommunens driftbudget och så kommer det att fortsätta att vara. Hur ska det tolkas?

Jag ser två möjliga tolkningar: 30 miljoner kronor sparas i verksamheter som inte är skola, vård och omsorg eller att kommunen tar den ökade kostnaden för kulturhusets drift.

30 miljoner kronor är felräkningspengar i sammanhanget, när kommunens totala driftskostnad uppgår till drygt fyra miljarder kronor.

Varför ska det vara så svårt att få enkla raka och uttömmande svar av valda politiker? Nu får ni (Burman och Marklund) en andra chans att ge de svar som vi har rätt att få, ta vara på den, jag tror att det kan ge er pluspoäng i slutändan.

I kommunalrådens svar står det också att läsa att man investerar i tusen nya arbetsplatser. Min gissning är att det består i kontorsytor som kommunen tänker hyra ut i framtiden.

Men hyresgästerna lyser än så länge med sin frånvaro. För att nå befolkningsmålet på 80 000 invånare till år 2030 måste 4 000 nya jobb tillkomma. Men om denna fråga som är den absolut viktigaste för att öka befolkningen, är det förvånansvärt tyst.

Martinsson

*******************

INSÄNDARE.I en insändare den 9 januarisvarar kommunalråden Lorents Burman och Maria Marklund på frågor om kulturhuset, men utelämnar viktig information .För att en gång för alla bringa klarhet i frågan vill jag att ni svar på följande frågor:

* Investeringsbudgeten är på 490 miljoner kronor. Ni sa att kostnadskalkylen nu är gjord och då vill jag veta vad den visar. Jag förutsätter att det är kostnadsberäknat för den totala investeringen och att inte något, inredningen till exempel är exkluderat. Om inte, hur mycket är det?

* Om nu investeringen blir större än 500 miljoner kronor, visst skrotar ni då projektet? Det har ni antytt i er information.

* Ni undvek att svara på hur ni ska få pengar till de 30 miljoner kronor i ökade driftskostnader genom att bara säga att vård, skola och omsorg tar 80 procent av kommunens budget. Så då ställer jag frågan igen: Vad ska ni spara på för att få fram pengarna? Ni har aldrig protesterat mot att driftskostnaden ökar med 30 miljoner kronor. Då ringer en klocka för mig, driftskostnaden kanske ökar ännu mer. Vad visar kostnadskalkylen för driftskostnadsökning?

Trebner

SVAR DIREKT

Tack för ert engagemang och viktiga funderingar kring Skellefteås utveckling. När kommunfullmäktige i april ska fastställa sin investeringsplan för de kommande fem åren finns investeringen i ett nytt kulturhus med, där budgeten är 490 miljoner kronor uppräknat med prisindex.

Inriktningen vad gäller driftskostnaderna bygger på att det ska bildas ett nytt helägt driftbolag för det nya kulturhuset. Bolagets uppgift blir att hyra ut husets olika ytor till verksamheter som verkar inom teater, bibliotek, konst, med mera.

Utöver det ska bolaget hyra ut ytor för kommersiella aktiviteter som kongresser, konferenser, konserter etcetera. Huset kommer även att inrymma andra kommersiella ytor som caféer med mera.

Inriktningen är att de kulturverksamheter som flyttar in i huset inte ska behöva få ökade lokalhyror utan klara sig med den lokalbudget de har idag. Detta innebär att även om det nya driftbolaget kommer att ta in egna intäkter från den kommersiella uthyrningen, så räcker inte det för att täcka husets driftskostnader.

Det finns idag inga kulturhus i Sverige som klarar sig utan bidrag. Vi väljer därför att placera driftbolaget inom vår bolagskoncern Skellefteå Stadshus. Detta för att få möjlighet att kunna ge bidrag från andra bolag inom koncernen.

På så sätt belastas inte kommunens skattefinansierade verksamhet direkt, som till exempel skola, vård och omsorg. Innan den nya investeringsplanen för de kommande fem åren fastställs kommer också det nya driftbolagets ekonomiska förutsättningar att vara fastställda.

Engagemang och debatt är viktigt i en demokrati. Röster höjs både för och emot kulturhuset och så ska det vara i en fråga som engagerar många invånare. Vi folkvalda politiker har tydligt tagit ställning för kulturhuset som en av flera delar i Skellefteås utveckling.

En annan del är den antagna fördjupade översiktsplanen för centrala stan, som utgår från att antalet invånare ökar och då behövs byggande av 1 200 bostäder och 1 000 arbetsplatser samt mer handel och aktiviteter. Det är många som vill investera i Skellefteå nu.

Vi håller inte med om att det är tyst om de 4 000 jobb som eftersträvas. Vi beslutade innan jul om ett näringslivspolitiskt program som innehåller 18 prioriterade områden och 43 exempel på konkreta åtgärder. Programmet går ut på att möjliggöra för befintliga företag att behålla och skapa nya jobb, samt att fler företag startas och att nya företag etablerar sig i Skellefteå.

Hela vår verksamhet är viktig och gör skillnad för våra invånare. Prioritering är en utmaning. Vad är egentligen viktigare än skola, vård och omsorg? Det går inte att ställa saker mot varandra eftersom att allt hänger ihop. Kultur bidrar till attraktiviteten för en plats och en positiv utveckling med fler arbetstillfällen och besökare. Det leder till ökade skatteintäkter som är grunden för att vi ska ha en bra verksamhet.

Det politiska beslutet om ett kulturhus berör och engagerar många. Kulturhuset är en viktig framtidssatsning.

Lorents Burman(S), ordförande kommunstyrelsen (KS)

Maria Marklund(S), 1:e vice ordförande, (KS)

Johan Söderberg(M), tf 2:e vice ordförande (KS)

Agneta Hansson(V), ledamot (KS) och gruppledare

Carina Sundbom(C), ledamot (KS) och gruppledare

Andreas Westerberg(L), ledamot (KS) och gruppledare

Hans Brettschneider(MP), ledamot (KS) och gruppledare

Charlotta Enqvist(KD), ledamot (KS) och gruppledare

Läs mer om