Stadsparken blev riktigt bra efter att den byggdes om. Den har fungerat fint både för stillsamt häng under sommaren, men också för folkvimlet under Matfesten. Det är också roligt att den nominerats till ett fint pris.
Därför blir jag chockad när jag hör att kommunen tänker tillåta en privat fastighetsägare bygga ett höghus på åtta våningar som tar bort kvällssolen från en stor del av parken.
Det känns konstigt att man först lägger 20 miljoner kronor av våra gemensamma pengar på att skapa en ljus och fin park bara för att låta ett särintresse ta bort en stor del av ljuset.
Kommunen har planmonopol, och vad som tillåts göra är en politisk fråga.
Är några fler dyra bostadsrätter och en ökad vinst för en byggherre viktigare än en park som tillhör alla Skellefteåbor? Hur motiverar byggnadsnämndens ordförande att man lägger stadsparken i skugga?
Parkälskare
Svar direkt
Kul att höra att du gillar den nya stadsparken, det gör jag också. Den har blivit en modern mötesplats istället för en traditionell promenadpark.
Skellefteå är på gång, men det är viktigt att vi lyckas leverera. Vi planerar för cirka 1 200 nya bostäder i de centrala delarna fram till år 2030. Då måste byggandet av dem igång nu.
Vi behöver hyresrätter, bostadsrätter, radhus, villatomter – allt! Både i stan och utanför. Om vi inte lyckas möta efterfrågan kommer den att minska genom att folk bosätter sig någon annanstans.
Om fler bor i stan finns bättre underlag för restauranger, butiker och folkliv. Samtidigt som vi också måste inse att en mer attraktiv stad kan innebära större hus, mer skugga och längre till parkeringen. Skellefteå ligger i norr med lågt stående sol. Alltså blir skuggorna extra långa, vilket är en utmaning.
Detaljplanen för Höken har varit ute på samråd och synpunkterna har precis sammanställts. Huset kommer, precis som alla hus direkt väster om stadsparken, att skugga delar av parken vid vissa tider.
Eftersom huset är högre än de andra påverkar det mer, men det handlar på inget sätt om att lägga en stor del av parken i skugga.
Jag tror att sju våningar i hörnet, plus indragen takvåning, kan fungera bra om det genomförs på ett bra sätt. Det handlar dels om skuggbild, dels om hur ett stort hus ser ut.
I nämnden kommer vi att följa bygglovet för att säkra att ambitionerna inte tappas bort på vägen. Med stora ambitioner kommer stort ansvar.
Planen kommer att ställas ut för granskning för ytterligare synpunkter under hösten.
Evelina Fahlesson
Bygg- och miljönämndens ordförande