Jag är i behov av att lämna blodprov med jämna mellanrum, för att få bekräftelse på mitt blodstatus. Förut har det varit enkelt få tid på vårdcentralen för denna provtagning, bara att lyfta luren och ringa labbet.
Sist jag skulle få en tid blev jag upplyst om att ringa ett 090-nummer, och att vårdcentralen ringer tillbaka, eller gå in på och beställa tid för besök via internet.
Varför krångla till det på detta sätt?
På eftermiddagen ringde vårdcentralen upp och gav mig en tid. Nu är väl min tid inte så dyrbar så jag kan acceptera att sitta och vänta, men för den som har ett arbete att sköta blir det svårare att sitta och vänta på ett telefonbesked.
Eller en äldre som kan ha svårt, både med telefon och dator.
Vad tjänar landstinget på sådana åtgärder? Oavsett vilken metod som används är det ju någon som ska svara på min begäran, då måste väl den enklaste och billigaste metoden vara att svara under angiven telefontid.
Det pratas mycket om förenklingar, mindre byråkrati, enklare för enskilda att få sina ärenden prövade, jag tycker det går åt motsatt håll, och de som drabbas mest är äldre människor, men det kanske ingår i strategin att försvåra.
Det vore väl rimligt om någon kunde svara vad som är syftet med dessa förändringar, för jag tror inte någon är betjänta av krångel.
Sture Grundberg, Malå
Svar direkt
Tack för din insändare! Tråkigt att du inte är nöjd med de kontaktvägar vi erbjuder. Vi vill erbjuda tydliga vägar in till våra hälsocentraler. Det ska finnas ett tydligt telefonnummer att ringa men också e-tjänster på 1177.se så man kan kontakta sin hälsocentral när man vill på dygnet.
Med ett nummer in till hälsocentralen blir det enklare för många att veta var man ska ringa och återuppringningssystemet erbjuder sen en tid då man blir kontaktad, detta för att inte någon ska behöva sitta och vänta vid telefonen.
Med 1177 Vårdguidens e-tjänster kan man också kontakta sin hälsocentral. Loggar du in på 1177.se kan du till exempel läsa din journal, förnya recept, avboka en tid och hålla koll på dina läkemedelskostnader.
Ärenden som skickas in kan personalen sen ta hand om även utanför angivna telefontider.
Karin Wikgren, ansvarig för 1177 Vårdguiden i Västerbotten, Västerbottens läns landsting