Tack Skellefteå kommun för att ni lyckades med bedriften att arrangera en superbra SM-vecka, som överträffade alla förväntningar.
Tyvärr tvingas man konstatera att glansen mattas när man läser artikeln i Norran den 12 juni.
Trots minus 400 000 – arrangören väldigt nöjda med SM-veckanAtt ett sånt här arrangemang, som också innehåller en del fasta investeringar, inte går ihop ekonomiskt kan inte klandras. Men däremot det som tydligen kommer som uttalande från ansvarig projektledare :
”Kommunen har inget intresse att det skall bli ett ekonomiskt överskott”.
Att uttala sig så när alla besökssiffror gått i höjden är inte bara oklokt utan visar tyvärr på hur offentliga aktörer är skolade att tänka.
En större affärsmässighet i denna typ av arrangemang kan ge överskott som kan användas till ytterligare satsningar inom den typ av verksamhet som en kommun kan bedriva.
Vad kan denna typ av uttalande betyda i förlängningen - jo kanske att alla som får kommunala medel för sin utövning, inte bryr sig om det ekonomiska resultatet.
Överskrida kostnadsbudgeten och bortse från ekonomiskt initiativ är tydligen målbilden.
Kommunekonomi
Svar direkt
Det var väldigt tidigt tydligt i budgetarbetet att den kommunala pengen på 6,5 miljoner kronor inte skulle räcka för att genomföra SM-veckan med 27 SM-tävlingar, 3 320 deltagare och en folkfest på torget och på Vitberget.
Vi fick därför vara oerhört kreativa för att dra in mer pengar och därmed försöka nå ett nollresultat som också var målsättningen, varav uttalandet i media att det inte fanns en målsättning att gå med vinst, för det var helt enkelt omöjligt.
Näringslivet och mössan har bidragit med 5,2 miljoner kronor, dessutom har skolungdomar, näringslivet, olika organisationer och privatpersoner bidragit med sin tid och det har varit ovärderligt för att hålla nere kostnaderna.
Jag är trygg med att vi tänkt affärsmässigt hela vägen, sedan att det snöade i den mängd det blev var svårt att förutse.
Hade vi inte arbetat löpande med att kapa kostnader under hela projektets tid samt arbetat proaktivt för att hitta mer pengar, så hade resultatet troligtvis varit än sämre, alternativt hade vi inte haft den SM-vecka som vi nu upplevde så fantastisk.
Det är dock viktigt att också se vad SM-veckan genererar tillbaka. Tjugo procent av besökarna (turisterna) spenderade 36 miljoner under veckan, medievärdet uppgick till 52 miljoner utan att 81 timmar i SVT räknats med.
Det finns därför stora fördelar med att genomföra denna typ av arrangemang i Skellefteå, inte bara ekonomiskt och för synlighet utan också för att det bygger stolthet och ett levande Skellefteå.
Sinnika Sjunnesson, projektledare SM-veckan 2018
Trots minus 400 000 – arrangören väldigt nöjda med SM-veckan