Varför höja tv-licensen mitt i betalningsperioden?

Foto: Jessica Gow / TT

Not Found2018-09-28 06:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag brukar inte bli irriterad på Radiotjänst därför att jag anser att public service är viktigt. Roligt är det också att det är förlagt till Kiruna.

Men den här gången reagerar jag. Det handlar om en ändring av radio- och tv-avgiften mitt i en fakturaperiod.

Valet jag gjort är att dela in betalningen för året på två perioder. Då väljer Radiotjänst av någon anledning att höja priset för licensen mitt i betalningsperioden.

Förmodligen är det inte olagligt, kanske till och med inom ramen för vad som kallas god affärssed. Obstinat nog betalar jag det gamla priset med ett förtryckt inbetalningskort.

Min första tanke var att utskicket med en ny faktura är ett datafel, men det verkar det inte vara för i september en liten faktura på det som fattades vid prishöjningen plus påminnelseavgiften på 75 kronor.

Jag tycker inte hanteringen är solklar och menar att det är dålig stil att ändra priset under pågående betalningsperiod.

Bättre då att lägga nya avgiftens pris på nästa period (gärna lägre).

Olov Wikström, Skellefteå

Svar direkt

Jag förstår att man kan undra över förfarandet med avgiftshöjning. Först vill jag bara klargöra att det inte är vi på Radiotjänst som beslutar om avgiftshöjning, utan riksdagen. Sedan ligger det förstås i vårt uppdrag att se till att avgiftshöjningen genomförs korrekt och enligt lag.

Radio- och tv-avgiften betalas i förskott. Riksdagsbesluten om höjning fattas oftast mycket sent inpå hel- eller halvårsskiften och många avgiftsbetalare har då redan hunnit bli fakturerade enligt den tidigare nivån, men för en period efter att avgiftshöjningen trätt i kraft.

Lagen (23§) föreskriver också att Radiotjänst ska efterskottsfakturera höjning för överskjutande perioder. En avgiftspost för en period som löper när ändringen träder i kraft beräknas enligt den tidigare radio- och TV-avgiften för tiden före ikraftträdandet och enligt den nya avgiften för tiden efter ikraftträdandet.

Det här innebär då att har man en förfallodag tätt inpå datumet för höjning blir det en mindre efterskottsfakturering, har man en förfallodag en längre bit in i perioden, som du, blir det lite mer.

Den senaste avgiftshöjningen skedde 1/1 2018 och var på 60 kronor per år vilket blir fem kronor per månad. Eftersom du har en relativt lång fakturaperiod så hamnar du alltså i den senare kategorin.

Johan Gernandt, Kommunikationschef, Radiotjänst i Kiruna AB

Läs mer om