Varför har inget gjorts åt matlådorna tidigare?

Not Found2017-01-26 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maten som serveras till vårdtagarna innehåller lika mycket kalorier, som ett kexchoklad. Om vårdtagarna skulle få välja så undrar jag om de inte skulle välja chokladen!

Ejja Häman Aktell skriver att det följer med ett blad vid matlådan där det står vad som bör finnas hemma hos vårdtagaren, smör, bröd och sallad. Hur många kalorier innehåller dessa produkter?

Läs mer: Jämförelse – stora skillnader i pris på kommunernas matlådor

Jag undrar förstås, vad betalar vårdtagaren enbart för matlådan? Pizzasallad, gurka och tomater äter nästan ingen av vårdtagarna, ej heller smörgåsar.

Läs mer: Personalen vet inte att de ska servera tillbehör - ”Helt sjukt”

Mitt förslag: servera mycket fett och grädde i matlådan så vårdtagarna får i sig mycket kalorier. Detta med maten till äldre är tyvärr ingen nyhet. Varför har inget gjorts åt problemet tidigare?

Önskar svar från socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson samt Ejja Häman Aktell

Vivianne Hansson

Medle

Svar direkt

SVT har i ett reportage analyserat en matportion som enligt resultatet innehöll drygt 300 kalorier. Med tillbehör hamnar energiinnehållet i linje med Livsmedelsverkets rekommenderade värde för A-kost, som är allmänkost för sjuka personer.

Den aktuella maträtten är en av cirka 90 olika rätter som finns att välja bland. Förra veckan gjorde vi en intern kontroll för att säkerställa näringsinnehållet i rätterna.

Det gjorde vi genom att ta fram kalorivärden för samtliga maträtter som serverats under tre slumpvis utvalda veckor och fick då följande medelvärde för energiinnehåll:

Vecka 1: 643,36 kcal.

Vecka 2: 741,67 kcal.

Vecka 3: 722,47 kcal.

Rekommendationen per måltid är 537,76 kcal. Vårt medelvärde ligger över detta under samtliga tre veckor.

Matportionerna som levereras till våra matgäster kostar i dag 39 kronor, inklusive grönsaker. Det man behöver ha hemma för att måltiden ska bli komplett är bröd, smör och mjölk, samt eventuella tillbehör såsom sylt eller rödbetor.

Skellefteå kommun erbjuder A-kost som utgångsläge. SNR-kost (Svenska Näringsrekommendationer) är den kost som rekommenderas till den friska, vuxna befolkningen. SNR-kost finns som valbart alternativ och kräver ingen ordination.

Det är också viktigt att komma ihåg att en matportion utgör en del av dagens totala intag, som också innefattar frukost, middag och övriga mål. Antalet måltider som dagligen levereras till olika individer utgår från varje persons beslut om insats.

Äldreomsorgen och måltidsavdelningen samarbetar för att skapa bästa möjliga måltidsupplevelse för varje enskild person, eftersom måltiden är en viktig del av en meningsfull dag.

Ejja Häman Aktell, avdelningschef äldreomsorgen, Skellefteå kommun

Peter Lundmark, avdelningschef måltid, Skellefteå kommun

Kenneth Fahlesson, ordförande socialnämnden, Skellefteå kommun

Läs mer om