Varför chansar branschen med smittad kyckling?

En uppskattning visar att var tredje slaktkyckling i Sverige bär på antibiotikaresistenta ESBL-bakterier.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT.

Foto: Foto: PONTUS LUNDAHL / TT.

Not Found2016-01-15 04:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

87 miljoner kycklingar konsumeras årligen i Sverige, så 31 miljoner smittade kycklingar hamnar årligen i våra kök.

Därför gäller det att hygienen är på topp för att undvika att bli smittad. Fem procent av befolkningen i Sverige bär på ESBL.

Det beror inte på att kycklingarna fått antibiotika under uppfödningen i Sverige utan det beror på att avelsdjuren är smittade redan vid införseln till Sverige.

Per Lindahl från Svensk Fågel säger i tv-programmet Dokument inifrån att branschen följer Livsmedelsverkets rekommendationer för att minimera risken. ”Jag tror att svenska konsumenter är vana och kunniga att hantera det här i köket.”

Men varför chansa?

ESBL

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT.
Läs mer om