M in förra insändare, den 31 augusti, om regelverk och beslut kring färdtjänstresor besvarades av en av kommunens utförare, Skelleftebuss.
Den som är beslutsfattare i detta ärende är socialnämnden och dess ordförande och därför vill jag få besked från dig Kenneth Fahlesson.
Min frågeställning sedan tidigare kvarstår:
Vad är anledningen till att man från socialnämndens håll behandlar människor med handikapp på så olika sätt?
Hur har kommunen tänkt när ett sådant beslut är taget?
Är man så handikappad att man inte kan åka vanlig taxibil och ta med rullstolen i bilen hänvisas personen till handikappbussarna, som drivs av Skelleftebuss AB och även till viss del av Skellefteå Taxi.
Då har man på intet sätt samma förutsättningar till ett socialt liv som andra människor, som kan bestämma över sin tillvaro.
Hur kan man inom den sociala verksamheten behandla färdtjänstberättigade så olika genom att man ”låser” en del av dem att endast ha möjlighet till resor med Skelleftebuss handikappbussar?
Hur kan man ha en social service där jag som bor utanför centralorten kan/får åka med Skellefteå taxi:s bussar, men är jag boende inom centralorten endast har Skelleftebuss som möjlighet.
Med andra ord det är inte bara särbehandling, avseende om jag kan åka vanlig taxibil eller inte. Dessutom erbjuds inte boende inom Skellefteå kommun, med samma typ av handikapp, på långa vägar likvärdig reseservice beroende på var man bor.
Fortfarande fundersam anhörig
Svar direkt
Tack för dina synpunkter. Tillgänglighet är en viktig fråga för socialnämnden.
Verksamheten som omfattar färdtjänst med specialfordon är reglerad i avtal mellan Skellefteå kommun och Skellefteåbuss AB.
Socialförvaltningen, som svarar för verkställighet av nämndens beslut, kommer tillsammans med Skellefteåbuss att diskutera avtalets utformning och vad som skulle kunna göras för att förbättra tillgängligheten.
Kenneth Fahlesson
Socialnämndens ordförande