Varför är närboendes miljö och säkerhet så lågt prioriterad

Sommarstugorna på Näsudden har lösts in och rivits för det kommande industriområdet.

Sommarstugorna på Näsudden har lösts in och rivits för det kommande industriområdet.

Foto: Leif Andersson

Not Found2018-11-24 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sommarstugorna på Näsudden har lösts in och rivits för det kommande industriområdet.
Sommarstugorna på Näsudden har lösts in och rivits för det kommande industriområdet.

Jag har läst kommunens material om det planerade området för farlig industri på Näsudden i Skelleftehamn. Materialet börjar grundligt men sedan utelämnas det mesta om kommande risker med etableringen.

Jag har gjort en sökning på ett olika viktiga begrepp och ord i miljökonsekvensbeskrivningen.

Ord som vindförhållande, vindriktning, sjöbris, brand, gasmoln, luftföroreningar samt lukt saknas helt.

Ord som "rök" och "gas" saknas men nämns i samband med deponi från Bolidens rökgasrening .

Ordet ”avgaser” fick en träff och ordet ”damm” fick två träffar, men det handlar då om redan förorenade jord, inget om planerad industri.

Ordet ”buller” förekommer 110 gånger.

Vid kusten är den vanligaste vindriktningen från havet, alltså över det planerade industriområdet rakt mot Skelleftehamn.

När havet är öppet och solen värmer uppstår dessutom sjöbris från havet, över planerade industriområdet och in mot bebyggelsen.

Jag tycker det är en skandal att inte ta med vindförhållanden, utbredning av gasmoln, brandrök, stoft och lukt i en utredning om placering av ett helt industriområde för kemi- och återvinningsindustri.

Det handlar inte om en enstaka industri utan ett helt område för tung, farlig industri där kommunen själv valt platsen. Om kommunen bryr sig om de boende i området måste vind och avstånd till samhället tas med i utredningen.

Jag menar att skyddsavstånd på 200 meter inte är tillräckligt.

Så här upplever jag kommunens prioriteringen utifrån vad jag läst:

1. Utbyggnad av hamnen för ökad kapacitet.

2. Etablering av ny kemi- och återvinningsindustri vid hamnen.

3. Boendes personsäkerhet samt deras rätt till en normaldammig, normalbullrig och normalgiftig hemmamiljö.

Om jag missuppfattat prioriteringsordningen vill jag gärna bli upplyst om det av den som är ansvarig.

Synpunkter på planförslaget kan lämnas till kommunen senast den 26 november.

Anders Linnakangas, Skelleftehamn

Varför ingen riktig riskanalys för ny kemisk industri på Näsudden?Fabrik för batteriåtervinning startas i Skelleftehamn

Svar direkt

Skellefteå är idag väldigt intressant för etableringar. Vi har många bostäder och verksamheter på gång. Industri är särskilt viktigt för arbetstillfällen. Ingenstans i kommunen kan vi erbjuda industri det som Näsudden har; stora ytor och logistik - alltså järnväg, väg och en djup hamn. Hamnen är viktig, men utan omgivande industri blir den inte lika intressant.

Etableringen är bra men har nackdelar; natur och rekreation samt avståndet till boende.

Området runt Rudtjärn har vissa - bitvis höga - naturvärden. Men hela området är förorenat. Även där det är berg, har halter av arsenik och andra tungmetaller i jord och vatten intill visat sig ligga högt över riktvärdena. Små barn ska helst inte vistas i området. Mark som kommunen tar i anspråk för industri kommer att förbättras.

I första planförslaget ligger industrin rätt nära boende. Även om man idag bor ännu närmare befintlig industri och en skyddsvall ska byggas, förstår vi att det kan kännas tråkigt med mer industri. Dessutom ökar trafiken. Den riskutredning som nu görs studerar risker kopplat till olyckor, transporter, vindförhållanden med mera.

Det finns idag många som vill etablera sig på området. Tyngre industri ska söka verksamhetstillstånd från domstol eller länsstyrelse. Där regleras buller, utsläpp, risk etcetera. Alla större verksamheter ska tillämpa bästa möjliga teknik för att minska miljöpåverkan och kraven är väldigt höga.

God bebyggd miljö kan aldrig underordnas andra mål. Målet är att inte försämra området. Vi ville börja med att höra boende med flera. innan vi kommit längre i processen. Därför finns ingen riskutredning klar idag. Vi samlar nu in synpunkter från boende och myndigheter. Dessa avgör ihop med utredningarna hur vi går vidare. Varken gränser eller innehåll är beslutat - mycket kan ändras till granskningen.

Enar Nordvik, planavdelningen

Berit Juvonen, mark och exploatering

Skellefteå kommun

Läs mer om