Enligt vad Norran rapporterat har Västerbottens läns landsting sedan mer än fyra år fortsatt betala ut löner till förtroendevalda under tider då de varit tjänstlediga, sjuka eller haft annan godkänd frånvaro.
Detta har revisorerna kritiserat utan att åtgärder vidtagits.
Föräldraledig toppolitiker fick arvodeHar berörda samtidigt med lönen kunnat uppbära ersättning från Försäkringskassa eller från annan arbetsgivare? Har nämnda förhållanden gällt för alla som är förtroendevalda?
Landstingsrådet Peter Olofsson skyller förhållandena och de uteblivna åtgärderna på att avbrott i utbetalning under exempelvis tjänstledighet skulle göra att förtroendeuppdraget automatiskt upphör.
Är detta sant och gäller det alla landsting i Sverige? Hur hänger lönen och uppdraget i så fall ihop och i vilket forum har den regel fastställts?
Demokratigranskare
Svar direkt:
93 procent av förtroendevalda i Sveriges landsting är fritidspolitiker. Det innebär att de allra flesta har uppdraget som politiker vid sidan av ordinarie arbete eller studier.
För ett politiskt uppdrag utgår arvode för de förtroendevalda ledamöterna, inte lön, vilket gör att villkoren för arvoden skiljer sig från vanligt lönearbete och kan därför inte heller jämföras med varandra.
Fullmäktige beslutar, i enlighet med Kommunallagen, inför varje mandatperiod om ett reglemente för arvoden där arvodering av ledamöter bestäms i detalj. Som enskilt landsting måste vi förhålla oss till Kommunallagen.
Det är därför positivt att en ny och moderniserad kommunallag trädde i kraft i januari 2018 och som är mer anpassad till den tid vi lever i nu.
Det ger exempelvis landstingsråd som har förtroendeuppdrag som motsvarar heltid eller betydande del av heltid möjlighet att vara sjukskriva eller föräldralediga. En möjlighet som tidigare inte funnits.
Peter Olofsson (S), Landstingsstyrelsens ordförande