Väldigt få landstingsanställda vågar tala av rädsla för repressalier

Tycker du att denna tysthetskultur är bra, frågar skribenten. Landstingsrådet Peter Olofsson (S) svarar. Foto ANNIKA AF KLERCKER/TT

Tycker du att denna tysthetskultur är bra, frågar skribenten. Landstingsrådet Peter Olofsson (S) svarar. Foto ANNIKA AF KLERCKER/TT

Foto: Tycker du att denna tysthetskultur är bra, frågar skribenten. Landstingsrådet Peter Olofsson (S) svarar. Foto ANNIKA AF KLERCKER/TT

Not Found2016-08-30 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 4 september arrangeras en riksomfattande manifestation under parollen Slut på rean, en annan vård är möjlig.

Vi är några privatpersoner som nu arbetar för att göra vår variant av detta vårdupprop här i Skellefteå. Manifestationen kommer även att genomföras i Umeå.

Här i Skellefteå arrangeras manifestationen av helt vanliga medborgare och ingen av oss är anställda av landstinget.

Vi har försökt få anställda inom landstinget i Skellefteå att ställa upp som talare på vår manifestation. Det visar sig vara allt annat än lätt. Väldigt få vågar ställa upp offentligt därför att de är rädda för repressalier.

Och ju längre ner i organisationen vi söker desto svårare blir det. En och annan överläkare finns att tillgå, men bland vårdbiträden och sjuksyrror är det tunt.

Därför ville jag med denna insändare gratulera våra landstingspolitiker. Ni har verkligen lyckats med att odla fram en tysthetskultur. Har ni som mål att ha en kreativ organisation med högt i tak, där folk trivs - ja då har ni misslyckats kapitalt.

Så som privatperson måste jag ställa frågan direkt till dig, landstingsrådet Peter Olofsson. Tycker du att denna tysthetskultur är bra?

Är den en förutsättning för att den vision som du och dina politiska kollegor har formulerat, att Västerbotten år 2020 har världens bästa hälsa, och världens friskaste befolkning?

Eller tror du, som jag, att en förutsättning att nå den visionen enbart kan skapas i en kreativ miljö där var och en, från städare till överläkare, känner sig som en viktig del av helheten?

Om svaret är ja, då har ni lite att jobba med, det kan jag lova.

Mikael Karlsson, Skellefteå

Svar direkt

Jag upplever inte att det råder någon tysthetskultur inom landstingets organisation. Jag håller inte med om den beskrivningen.

Är det något som är grundläggande att sluta upp bakom för oss landstingspolitiker så är det Sveriges grundläggande fri- och rättigheter för våra medborgare, oavsett ålder, kön eller härstamning.

Yttrandefrihet, meddelarfrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet med mera är grunden i vår demokrati och omfattar självklart också landstingsanställda. Man har rätt att kritisera sin arbetsgivares handlande, anonymt eller öppet, utan att drabbas av några sanktioner.

Jag tycker att det är viktigt med en öppen och kreativ organisation med högt i tak, där alla känner sig sedda och är delaktiga i helheten.

Vården står inför flera utmaningar inte minst när det gäller rekrytering. För att få människor att söka sig till vårdyrket behöver vi vara en attraktiv arbetsgivare och då är en god och tillåtande arbetsmiljö grundläggande.

Peter Olofsson(S)

Landstingsstyrelsens ordförande,

Västerbottens läns landsting

undefined
Tycker du att denna tysthetskultur är bra, frågar skribenten. Landstingsrådet Peter Olofsson (S) svarar. Foto ANNIKA AF KLERCKER/TT
Läs mer om