Vad händer när jordbruket konkurreras ut?

Insändaren har publicerat i förkortad form i Norran, pappaersupplagan

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-06-07 04:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser att många jordbruk stänger dörren till ladugården för gott. Norrmejerier måste åka längre söderut för att få tillräckligt med mjölk. Grisarna är katastrofalt få. Norrland har en del lammuppfödning.

I mataffärerna finns mycket kött som har åkt långt, ofta från andra länder. I Sverige är vi stolta över den djurskyddslag och miljölagar som gör svenskt lantbruk till världsbäst i att se djurens naturliga beteende, ge dem skötsel som förebygger sjukdomar och vara försiktiga i användandet av antibiotika.

Många bekämpningsmedel som är förbjuda här kan användas i andra delar av världen.

I Västerbotten är vi mycket bra på att odla gräs till kor samt vi kan få fram bra korn och potatis med mera. Jordbruken i andra länder kan pressa sina priser på mat då de inte behöver ta hänsyn till liknande lagar som vi har i Sverige. Detta ger en märklig konkurrens.

Vi vill inte att den lilla grisen ska få antibiotika i förebyggande syfte. I många andra länder är detta ”nödvändigt” för att grisen ska klara den dåliga miljön. Ändå köper vi in ökade mängder av utländskt griskött.

Vi, djurskötare organiserade i Kommunal Västerbotten, är oroade över jordbrukets framtid och alla arbetstillfällen branschen genererar.

Alla vi bör tänka på vilken mat vi äter. Vi kan påverka våra mataffärer.

Christina, Mikael, Jonas, Therese, Robert, Tobias, Per, Joakim, Åsa, Andreas och Tina

Läs mer om