Skellefteå kommuns ledning vill i samråd med engagerade personer långsiktigt bygga upp arbetssätt och aktiviteter, som syftar till att uppnå 80 000 innevånare i kommunen till år 2030.
Allt ska ske under öppenhet och transparens, så att medborgarna ska ha möjlighet till inflytande.
Det borde vara ett klokt arbetssätt.
Min reflektion är att historien förskräcker när det gäller att hantera andras åsikter. Centrumbron har alla oppositionspartier sagt nej till och allmänheten har tvingat fram en folkomröstning. I den frågan finns inte mycket samarbetsvilja från Socialdemokraterna.
Argumentet för att bygga bron är ett vallöfte från 2010. För att folkomröstningen ska gå deras väg har man sagt att valdeltagandet måste vara större än 50 procent, för att räknas.
Mitt intryck är att Socialdemokraterna struntar i de oliktänkande.
Öppenhet och transparens var också ledord när Skellefteå drabbades av cryptosporidium.
Det gällde så länge kommunen sökte smittkällan i råvattnet. Alla tänkbara undersökningar gjordes och allt avrapporterades dagligen på kommunens hemsida. Till slut monterade man in en UV-anläggning i vattenverket.
Efter några månader renspolades ledningssystemet och det blev återigen tillåtet att dricka vattnet. Informationsgivningen avbröts.
Min uppfattning är att råvattnet aldrig var smittat. I vart fall kunde det inte styrkas. Så UV-anläggningen kunde inte motiveras av fakta, utan möjligen som en säkerhetsåtgärd.
Orsaken till smittspridningen var nog att det fanns läckor i kommunens VA-nät.
Kommunen har nog varit medveten om detta eftersom man fortsatt med undersökningar av VA-nätet.
Någon information om att detta var anledningen till sjukdomsfallen har inte funnits på hemsidan eller i andra medier.
Ledord som samråd, öppenhet och transparens får en annan innebörd om man ser på historien.
Den skyddade vargen