I ledaren i Norran 11 okt skriver Mikael Bengtsson (MB) apropå valresultatet att den politiska pilen pekar åt höger. Man kan också säga att de politiska skribenterna pekar åt höger.
Den politiska pilen pekar åt högerHär är MB bara ett exempel på den likriktning som finns inom media, där det gamla påståendet om medias vänstervridning idag ter sig absurd.
Till skillnad från andra (ny)liberala skribenter som brukar skriva i Norran har MB tidigare stundtals stått med fötterna på jorden (till exempel om Norrbotniabanan).
Men i och med årets valrörelse verkar MB ha tappat markkänningen.
Ett flagrant exempel är hur de borgerliga skribenterna och kommentatorerna efter valet höjer rösten och larmar när vänsterpartiet kan få inflytande i de parlamentariska församlingarna.
Om man tar avstånd från Sverigedemokraterna måste man tydligen också per automatik ta avstånd från vänsterpartiet. Detta verkar vara en allmän tendens i borgerliga media.
Vad är det som är så hemskt med Vänsterpartiet?
Är det att de har fått igenom fria glasögon till skolbarn. Ja det kan ju vara farligt om de unga kan se vilka dumheter som skrivs. Skämt åsido, det är naturligtvis Vänsterpartiets ”tveksamma historia” med kontakterna med det gamla östblocket som åsyftas.
Om man ska hänvisa till historien bör det även gälla de borgerliga partierna, och här intar Moderaterna (Högerpartiet) en särställning.
Detta parti har varit emot en lång rad reformer som 8 timmars arbetsdag, kvinnlig rösträtt, 2 veckors semester, 3,4,5 veckors semester, allmän sjukvårdsförsäkring, allmänt barnbidrag, 40 timmars arbetsvecka. Listan kan göras längre.
Dessutom stöd till USA:s krig i Vietnam och Irak, och en tveksam inställning till kampen mot apartheid.
Ingen smickrande historik, och även dagens politik drabbar de sämst ställda.
Sune Marklund, Skelleftehamn
Svar direkt
Det finns goda skäl till att vara kritiskt inställd till att Socialdemokraterna tar stöd av Vänsterpartiet för att behålla makten. Inte minst nu när stödet i valet för de icke-socialistiska partier ökat.
Alla partier får finna sig att bli kritiskt granskade granskade. Det gäller så väl Sverigedemokraterna , Vänsterpartiet, eller för den delen även Moderaterna.
Ljuset riktas idag mot ytterkantspartierna och det är i ljuset av detta som intresset för Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets historia ska ses.
Men det fråntar inte något parti ansvaret för ställningstaganden i dåtid som idag kan ifrågasättas.
Mikael Bengtsson, Ledarskribent