Som något av ödets ironi kom beskedet att Fazer tänker lägga ner brödfabriken i Hökmark, Lövånger, ungefär samtidigt som landsbygdsutredningen presenterar sina förslag för att vända eller åtminstone bromsa upp den negativa utvecklingen för den svenska landsbygden.
Vi får hoppas att de anställda får jobb i brödfabriken i Umeå kommenterade ansvarige minister för landsbygdsfrågor Sven-Erik Bucht när han var på besök i länet. En minst sagt defensiv inställning som måste sticka i ögonen för de anställda i Lövångersfabriken.
Fazer anger vikande försäljningssiffror som orsak, men enheten i Lövånger utmärker sig inte på ett negativt sätt i förhållande till andra enheter i koncernen. Att det är den näst största arbetsgivaren i Lövångertrakten tar inte Fazer någon hänsyn till. Precis som Element Six i Robertsfors lades ned för några år sedan trots att de fungerade bäst inom den koncernen.
Jag har skummat igenom landsbygdsutredningens förslag för en utveckling av landsbygden mot år 2030, och där finns flera tänkvärda förslag hur man ska förbättra villkoren för en levande landsbygd med bland annat satsningar på en hållbar livsmedelsproduktion.
Men en dominerande inställning i utredningens förslag är tilltron till att marknadskrafterna ska skapa denna utveckling, bara manegen krattas tillräckligt noggrant.
Sverige har en av de liberalaste lagstiftningarna när det gäller att lägga ner eller flytta företag utomlands.
Fazers planer på nedläggning i Lövånger och nedläggningen av Findus i Bjuv är två färska exempel på att när marknadskrafterna får styra väger landsbygdsutredningens vackra ord om självhushållning och att hela landet ska leva väldigt lätt.
Vackra ord räddar inte fabriken i Lövånger, här krävs protester och handling.
Sune Marklund, Skelleftehamn
Bageriet i Hökmark: Förhandlingen om nedläggningen har inletts