Unga med studiebidrag kan inte betala 700 kronor i månaden

Arkivbild: Roine Sandlén

Arkivbild: Roine Sandlén

Foto: Arkivbild: Roine Sandlén

Not Found2017-07-20 07:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan en tid tillbaka står Skellefteå kommun inte längre för resor mellan skola och korttidsboende för barn/ungdomar med funktionsnedsättning, vars föräldrar har rätt till avlastning enligt LSS.

Att man tar ut avgift för detta strider inte emot någon lag och att dessa resor har varit kostnadsfria har underlättat för familjer att nyttja avlastningen.

Men när kommunen nu ska besvara frågan om när förändringen gjorts, vem som skickat ut information om förändringen och till vem samt hur information gått ut till berörda, så finns ingen som kan svara.

I mitt uppdrag som god man ser jag att varken socialkontoret eller barn- och grundskolekontoret vill kännas vid frågan.

Förändringen är gjord och eftersom det inte finns ett beslut så kan man inte överklaga.

Men visst har kommunen ett ansvar till sina skattebetalande invånare och bör därför informera berörda familjer?

Barn har anlänt till sitt korttidsboende utan kontanter och blivit uppmanade av taxichauffören att betala resan. För de enskilda barnen och deras föräldrar/gode män blir en kostnadsökning på flera hundra procent betydande.

Och visst har man som anställd i kommunens kundtjänst ett uppdrag att besvara våra frågor om informationsvägar och att inte bara bolla hit och dit.

Vilka kan konsekvenserna bli? Korttidsboenden som inte nyttjas måste säga upp personal och föräldrar som behöver och har fått beslut om avlastning måste begränsa användningen av korttidsboende.

När ungdomar som bara har studiebidrag ska betala taxifakturor på upp till 700 kronor i månaden kommer de och deras föräldrar att hänvisas till socialtjänstens bidrag om pengarna inte räcker till.

I alla andra instanser där liknande förändringar görs, får man som berörd i god tid information om till exempel högre avgifter, men inte i Skellefteå kommun.

AnnLouise Marklund, Boliden

Svar direkt

Det är tråkigt att du upplever att du har haft svårt att få svar på dina frågor.

I samband med årsskiftet 2015/2016 så övergick ansvaret för beslut enligt lagen om stöd och service, så kallad LSS-verksamhet till socialnämnden från för- och grundskolenämnden.

I samband med den omorganisationen så föll viss information mellan stolarna internt i kommunen. Några skjutsar pågick under våren 2016 utan giltiga beslut från kommunens skolskjutshandläggare.

Sekretessreglerna gör att vi inte kan dela information mellan socialförvaltning och skolförvaltning när beslut om korttidsvistelse fattats.

Skolskjuts sker bara mellan påstigningsplatsen vid hemmet och skolan, och inte skjuts till korttidsvistelse, fritidshem eller annan plats. Alla beslut om skolskjuts är tidsbegränsade och gäller som längst ett läsår.

För att förtydliga reglerna har vi under våren informerat kommunens kundtjänst och skickat ut informationsblad till särskolans rektorer som ett komplement till den information som kommer i samband med beslutet om korttidsvistelse.

Informationsbladet som rektorerna fått har de kunnat lämna till både nya och gamla vårdnadshavare. Vi har dessutom tillsammans med taxi sett över rutinerna vid skolskjuts.

Monika Johansson, Stabschef, Skol- och kulturkontoret

Skellefteå kommun

Arkivbild: Roine Sandlén
Arkivbild: Roine Sandlén
Läs mer om