Undertoner och yttrandefrihet

Not Found2015-11-01 06:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det blev internationell skandal när Torontos symfoniorkester i april ställde in en konsert med ukrainskfödda pianisten Valentina Lisitsa efter påtryckningar från ukrainska organisationer. De menade att hon inte skulle få framföra musik på grund av hennes privata åsikter vid sidan om yrket och scengolvet i sitt twitterflöde. Nu når de ukrainska organisationernas kampanj även Sverige.

Ledarskribenten Mattias Olsson och kulturredaktören Mats Granberg på Norrköpings tidningarfaller in i kampanjens tongångar inför hennes konsert i Norrköping 29 oktober. De ser Lisitsas twitterflöde som ett led i Ryssland informationskrig och har därför beslutat att inte recensera hennes konsert. Olsson beskriver Lisitsas åsikter som ”USA-hat, EU-hat” och ”en desinformationsflod som skickas ut från Kreml.”

Norrköpings symfoniorkester som inte ger efter för de ukrainska påtryckningarna kritiseras för att inta en ”behaglig hållning” när de säger att Lisitsa är inbjuden för att spela Beethoven och inget annat. Märkligt nog faller kulturredaktören in i samma resonemang och förklarar rundhänt att ”Hon använder sin position som internationellt erkänd artist för att sprida hat.”

De två redaktörerna gör det lätt för sig när de undviker de viktiga principiella frågorna och den internationella diskussionen om kampanjen mot Lisitsa.

I brittiska tidningen The Telegraph tar kulturskribenten Ivan Hewett avstånd från Torontoorkestern. Han gör en skillnad på åsikter som är förringande, kränkande och nedsättande och det som är hatiskt. En distinktion som är genomgående i den internationella debatten kring de ukrainska organisationernas kampanj men som de två norrköpingsredaktörerna avstår från.

De två redaktörerna bortser även från PEN klubbens försvar av yttrandefriheten. Dess direktör i Kanada är skarpt kritisk till att Torontorkestern gav efter för påtryckningarna: \"Det är ett allvarligt misstag av dem, djupt i strid med yttrandefriheten.\" Han uppmanade orkestern att be om ursäkt till Lisitsa. Dags för svenska PEN klubben att också stå upp för yttrandefriheten inte bara i andra länder utan också det egna.

Carl Bildt och Hillary Clinton har som ledande politiker jämfört Putin med Hitler. En av Olssons ledare riktad mot vad han ser som ensidigt informationskrig från Rysslands sida mot Sverige illustreras av karikatyrer av Putin med Hitlermustasch och med de dubbla bokstäverna i Ryssland omvandlade till nazistiska SS tecken.

Medan Bildt, Clinton och Olsson i yrket gör grova utfall av samma sort som Lisitsa gör vid sidan om yrket menar Norrköpings Tidningar att det är pianisten som hotar världen och vars musik ska tystas. Man undrar, är det inte dags att skaffa en spegel på redaktionen så de kan se att det som de anklagar andra för är vad de själva står för.

Tord Björk

Kristianstad

Skribenten hänvisar till förljande källor:

http://www.nt.se/opinion/ledare/putintroll-med-pianotalang-12150724.aspx

http://www.nt.se/kultur-noje/lisitsas-dubbla-roller-12164281.aspx

http://www.telegraph.co.uk/culture/music/classicalmusic/11535562/Censoring-Valentina-Lisitsa-shames-the-Toronto-Symphony-Orchestra.html

http://pencanada.ca/news/tso-should-not-censor-ukrainian-born-pianist-lisitsa/

http://www.nt.se/opinion/ledare/moteld-kraves-12180996.aspx

Läs mer om