Hur ska Skellefteå kommun kunna locka fler unga medarbetare till att vidareutbilda sig inom demensvården?
Vi är ett antal undersköterskor som går en demensspecialiserad utbildning här i Skellefteå. Utbildningen är på halvfart under två år och då får vi betalt för fem dagar per termin.
Varje termin har vi tre hela schemalagda obligatoriska samlingsveckor. Vi får ta av vår semester när vi är ute på praktik de två sista terminerna och till viss del under dessa samlingsveckor.
Undersköterskorna från Umeå kommun får betald praktik, alltså får de behålla sin lön. De undersköterskor som kommer från Arvidsjaurs kommun får sitt boende betalt när de studerar i Skellefteå.
De studerande från Skellefteå kommun får till viss del sin kurslitteratur betald, men det varierar också mellan kommuner/boenden/hemtjänst. Det är boendechefen som avgör.
Vad jag slås av hur olika man värdesätter personalens önskan om vidareutbildning. Hos en privat arbetsgivare är det viktigt att vidareutbilda personal och då bekostas all utbildning av företaget, både själva utbildningen och övriga kostnader under utbildningstiden. Där uppmuntras personal som vill lära sig mer i yrket.
Inte konstigt att Skellefteå kommun har svårt att locka till sig medarbetare som vill kompetensutveckla sig och bidra till en bättre vård och omsorg.
Utbildning måste löna sig både för arbetsgivare och personal. De personer som ges möjlighet att utbilda sig blir en tillgång och känner sig mer engagerade i arbetet. Men alla har inte råd, i synnerhet inte de yngre som inte har så stabil ekonomi.
En fråga till dig äldreomsorgschef Ejja Häman Aktell. Varför är det så stor skillnad i villkoren för vidareutbildning mellan våra arbetsplatser inom demensvården?
Det känns så orättvist och då tappar man gnistan och orken! Vi på golvet behöver en morot som driver oss framåt.
Frustrerad men fortfarande brinnande medarbetare
Svar direkt
Personalnämnden har antagit de regler om studiestöd som gäller för alla kommunanställda. Men varje förvaltning har möjlighet att ta fram särskilda rutiner för studiestödet och vi håller nu på att se över hur vi eventuellt kan förbättra detta för anställda inom äldreomsorgen.
Vi vill att studiestödet både ska bidra till att trygga vårt behov av kompetens och motivera våra medarbetare att utbilda sig inom de kompetensområden vi har särskilt behov av. YH-utbildningen till demens- och äldrepsykiatrispecialiserad undersköterska är på distans och på deltid för att man ska kunna kombinera utbildningen med arbete.
Den studerande får antingen 20 000 kronor i studiestöd eller 20 dagar ledigt med lön. Efter avklarad utbildning utgår dessutom ett lönepåslag på 1 000 kr per månad. Utbildningen är också en attraktiv merit om man söker utannonserade tjänster inom äldreomsorgen.
Ejja Häman Aktell
Äldreomsorgschef Skellefteå kommun