Trångt i porten på hälsocentralen

Not Found2017-05-05 23:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan inte annat än instämma i Olov Wikströms senaste insändare.

Den 29 april skrev duom Skellefteå Buss nya app för köp av biljetter. Den, som många andra it-nyheter, segregerar användare. En miljon 50-åringar och äldre har inte internetuppkoppling och 70 procent av landets 800 000 personer som är 75 år och äldre använder inte internet.

Men det är många av dessa som använder vår kollektivtrafik och vi anser att eftersom riksbanken fortfarande ger ut kontanter bör de också kunna användas överallt.

I din insändare den 2 majbehandlar du ämnet sjukvård. Din beteckning av detsamma som ett ”fort” tycker jag överensstämmer bra med verkligheten.

Du måste alltså känna, helst före kl. 09.00, att kontakt med vården är ett måste. Annars är det bara att invänta en ny dag eller ta transport till akuten.

Det är inte heller en garanti att du får kontakt med en läkare om du är ute i tid. Det är en sköterska som avgör hur du ska få vård. Man går efter den så kallade triagemodellen, där du placeras i olika fack.

Jag uppfattar det som väldigt ”trångt i porten” inom vården. Du får i princip endast genom sköterskan veta vad läkaren sagt, vilket jag inte anser likvärdigt med att ha en personlig och direkt muntlig dialog med läkaren.

Även jag minns uppmaningen från landstinget att man, för att minska trycket på akuten, i första hand borde söka sig till primärvården där problemet i de flesta fall kunde avhjälpas.

Men eftersom kontakten med primärvården endast fungerar under ett visst antal timmar under dagen konstaterar jag att uppmaningen faller på sin egen orimlighet.

Ulla Martinsdotter, Skellefteå

Det krånglas till med något som ska laddas i förvägVår sjukvård är som en fästningFörhoppningsvis märker du förbättringar inom kort
Läs mer om