Tomten vid rondellen är helt olämplig för handel

Det är bedrövligt att Skellefteå kommun i efterhand utreder att placera en stor butik, på den mest olämpliga tomten ur trafiksynpunkt.

Not Found2017-01-17 16:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillförordnad ordförande i byggnadsnämnden Ann-Christin Westerlund har lovat Coop Nord att få köpa tomten.

På tomten finns kommunens växthus, den ligger granne med E 4 och Klockarbergsleden. Affären har gjorts upp utan någon som helst stadsplanering.

Först nu, i efterhand, ska en trafikutredning ske, med olämpliga konsekvenser.

Ett väggupp på den mycket hårt trafikerade Klockarbergsleden vore mycket besvärande för bussar, timmerbilar och andra lastfordon samt för personbilar,

Alla inbromsningar och sedan ett ökat gaspådrag är dåligt ur miljösynpunkt, förutom den ökande trafikmängden som butiken skapar i närheten av bostadskvarter.

Tomten är helt olämplig för handelsändamål.

Sunt förnuft

Svar direkt:

Ordförande i bygg- och miljönämnden har inte befogenhet att lova försäljning av en tomt. Det är kommunstyrelsen som tar beslut i dessa frågor. Så här går det till:

När en exploatör visar intresse av att köpa mark av kommunen är det kommunledningskontorets avdelning för mark och exploatering som handlägger frågan.

Om båda parter blir överens upprättas ett markanvisningsavtal. Det är ett avtal som ger just den exploatören ensamrätt att under en bestämd tid förhandla med kommunen om köp av den aktuella marken.

Innan tiden har gått ut ska ett fullständigt köpeavtal upprättas, i annat fall upphör markanvisningen att gälla.

Ett markanvisningsavtal ska godkännas av kommunstyrelsen för att vara giltig och i det här fallet godkände kommunstyrelsen avtalsförslaget 2016-09-28.

Det förekommer, bland annat i detta fall, att exploatören vill använda marken på ett sätt som inte ryms inom gällande detaljplan. Därför har kommunstyrelsen gett bygg- och miljönämnden i uppdrag att ta fram en ny detaljplan för växthustomten vid E4 och Klockarbergsvägen.

Bygg- och miljönämnden ansvarar alltså för att ta fram nya detaljplaner i kommunen och det är planverksamheten som arbetar fram dem. I det arbetet ingår att göra nödvändiga utredningar för att få fram ett så bra underlag som möjligt.

Inför markanvisningsavtalet togs en konsultutredning fram. Denna beställdes inte av planverksamheten, men den har tillförts planarbetet. En preliminär bedömning är att de föreslagna åtgärderna inte är tillräckliga, utan att ytterligare åtgärder är nödvändiga.

Bland annat belyser insändaren några av de frågeställningar som måste hanteras.

De senaste åren har det börjat byggas mycket i Skellefteå, främst bostäder, men efterfrågan är även stor för industri- och handelsetableringar. Det är en glädjande utveckling och vi hoppas att även ni som bor i kommunen uppskattar det.

Detta innebär att Skellefteå kommun måste se över möjliga platser för såväl handelsetableringar, industriområden och bostadsområden, samtidigt som allmänna intressen ska vägas mot enskilda.

Detta gör planverksamheten under detaljplanearbetet, som tar flera månader. Under denna tid kommer samrådsmöte att hållas där berörda intressenter kan komma med sina synpunkter.

Självfallet kan man även lämna in skriftliga synpunkter.

Maria Marklund, kommunalråd

Ann-Christin Westerlund, t f ordförande i Bygg- och miljönämnden

Läs mer om