Ta vara på Kol-patienternas kunskap

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT.

Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT.

Not Found2016-11-16 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag den 16 november är Världs-Kol-dagen. Då riktar vi i Hjärtung uppmärksamheten mot de över 100 000 människor i Sverige som har lungsjukdomen kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, som är en av våra dolda folksjukdomar.

Kol leder till attman får svårt att andas, får andnöd, även vid liten ansträngning.

Kolpatienter får oftare får infektioner i luftvägarna, har pip och rosslingar i bröstet och behöver oftare hosta upp slem

Antalet Kol-relaterade dödsfall i världen har ökat med 60 procent de senaste 20 åren och WHO beräknar att kol kommer vara den tredje vanligaste dödsorsaken år 2030.

I Sverige dör cirka 2600 personer årligen i kol, vilket är tio gånger fler än i trafiken.

Att vara kroniskt sjuk innebär att man blir något av en expert på sin diagnos. Dessvärre tas inte den kunskapen till vara fullt ut av sjukvården.

Vi i Hjärtlung-föreningen i Västerbotten vill se en sjukvård som bättre utnyttjar och stärker kunskaperna hos patienterna.

Välinformerade och utbildade patienter är en resurs som kan vårda sig själva, vilket leder till färre akutbesök och en högre livskvalitet för alla med sjukdomen.

Men vi behöver stöd från sjukvården. Hjälp oss att hjälpa oss själva genom att erbjuda patientutbildning både för patienter och närstående.

Tillsammans kan vi skapa en vård som både ger information till patienterna och drar nytta av patienternas kunskap och erfarenhet.

Ulla Frank, ordförande, Hjärtlung-föreningen i Västerbotten

undefined
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT.
undefined
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT.
Läs mer om