En privatklinik gav honom denna möjlighet. Han har ocksåunder de senaste månaderna gjort överraskande stora framsteg i det svenska språket.
Vi vet också att det finns många andra invandrare som har en gedigen yrkeskompetens. Ofta är de oerhört ambitiösa och angelägna att få arbeta i vårt land.
Så vitt jag vet har vårt landsting ännu inte tagit tag i den viktiga frågan för att ta vara på den kompetens som många flyktingar besitter.
För många år sedan, när jag var förtroendevald politiker, motionerade jag om detta men fick avslag. Var och en inser i dag vilket tillskott detta varit i en tid då vårt landsting skriker efter läkare med olika kompetenser.
Vad görs i dag?
Jag är väl medveten att det krävs en hel del för att få en svensk legitimation. En viktig del är språket och att känna till hur den svenska vården fungerar.
Hur ska man uppnå detta? Gör som region Halland, som erbjuder kurser på heltid på deras folkhögskolor. Kurser som ger plats åt 40 studeranden och beräknas ta 12 månader. Språkundervisningen varvas med praktik. Alla erbjuds praktik inom hälso- och sjukvården. Tanken är att den som deltar ska få de kunskaper som krävs för att på prov få tjänstgöra i regionens sjukvård.
I vårt län finns flera folkhögskolor som skulle kunna ansvara för dessa kurser men då måste vårt landsting se till att praktikantplatser finns inom den egna verksamheten och inte enbart lita på privata vårdgivare. Kostnaderna i Halland beräknas till 2,3 - 4 miljoner kronor.
I summan ingår lärarlöner, studiematerial, lunch, fika, busskort och tolk. Dessutom tas pengarna från regeringens bidrag för extra stöd vid integration.
Vårt landsting blöder när det gäller tillgång till läkarkompetens. Stoppa blodflödet och se till att något görs nu!
Ann-Sofi Löfstedt Skellefteå