Ta smärta på allvar

Not Found2013-05-02 04:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Cirka en tredjedel av alla svenskar har eller har någon gång haft ett långdraget smärttillstånd. Var tredje som uppsöker hälsocentralen har smärta.

Vid en del smärtor tillkommer andra följdsjukdomar, som sömnstörning, magproblem, koncentrationsförmåga och så vidare.

Vid långvarig smärta är det vanligt att tillståndet inte kan behandlas till smärtfrihet. Målet är ett funktionellt och värdigt liv för patienten. Empati och förståelse är mycket viktiga delar i smärtbehandlingen.

Jag har haft smärta sedan 1980-talet. Jag har provat väldigt mycket och självmedicinerar med värme, spikmatta, massagestol och dylikt. Däremot har jag bara träffat en läkare som har lyssnat på mig och förstått mina sjukdomar, men tyvärr var det en stafettläkare så hos honom kan man inte gå regelbundet.

Är smärta, som inte anses vara en egen diagnos, ointressant för läkare? Det verkar inte som att läkare varken har tillräcklig kunskap eller förståelse.

Det skulle vara fantastiskt om det fanns ett smärtteam med undersköterska, sköterska och läkare som vi med långvarig smärta kunde få gå hos, där alla i teamet var experter.

Karin Lundström, ordförande för landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd nämner i en artikel i Norran, att det finns en smärtklinik i Umeå. Det stämmer, men tyvärr så är det många som har fått tillbaka sina remisser och inte fått komma dit! Vem är det som bestämmer vem som får komma eller ej och vilka är kriterierna?

Enligt Ann-Christin Sundqvist, verksamhetsområdeschef för regionvården, har hälsocentralerna huvudansvar för patienter med kronisk smärta. Om detta är fallet måste alla inblandade utbildas ordentligt både vad gäller behandlingsmetoder det vill säga mediciner samt Tens, KBT och annat samt inte minst förståelse!

Hoppas verkligen att detta tas på allvar inom sjukvården och att det blir en förändring av något slag.

Karin L 

SVAR DIREKT:

På hälsocentralerna finns riktlinjer för hur läkare ska undersöka och behandla patienter med långvarig smärta (ej cancersmärta) som varat över tre månader.

I hälsocentralernas uppdrag ingår även att bedriva multimodal bedömning och rehabilitering. Kunskapsöverföring från Smärtrehabiliteringen till länets hälsocentraler sker kontinuerligt. Möjlighet till konsultation på distans finns och kan nyttjas av hälsocentralerna.

Patienter med svår komplex smärtproblematik remitteras till Smärtrehabiliteringen, som är ett samlingsnamn för smärtmottagning och rehabmottagning.

Här finns smärtspecialistkompetens inom alla yrkesområden.

Karin Lundström

Ordförande i hälso- och sjukvprdsnämnden

Västerbottens läns landsting

Läs mer om