Svenska elevers bästa ämne - undanflykter

Insändare. Dagens skola leder inte till morgondagens kunskapssamhälle. Svenska elever är mer benägna att skylla på på allt möjligt, men reflekterar sällan över det egna ansvaret.

Not Found2016-06-15 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som gymnasielärare under många år vill jag komma med en del reflektioner som i mycket rör eleverna och deras föräldrars roll i skolan. Hur många gymnasieelever jobbar på sidan av sina gymnasiestudier? Eleverna bedriver heltidsstudier, men har trots det ”tid” att arbeta vid sidan om. Många är de lärare som fått höra ”jag kan inte komma på eftermiddagen i morgon för mitt jobb börjar kl 14.” Varför säger elevens förälder ”ja” till något sådant?

Vilken förälder kan tänka sig att komma till sitt jobb och meddela chefen att hen ska vara på det andra jobbet så hen måste få gå tidigare? Kan ni tänka er att meddela er chef: ”Nästa vecka ska jag på semester.” Självklart inte, och speciellt inte som ni båda vet att nästa vecka är en viktig vecka.

Det sker på gymnasieskolor i Sverige. Eleverna åker på utlandsresor för att bli bruna och festa en sista gång med klassen och så vidare. Det är inte fråga om att ta ledigt, för skolan beviljar inte ledigt för den typen av resor – eleverna åker trots det!

I övriga Europa ger eleverna järnet de sista veckorna. Det är nu, på examensproven, det gäller att visa vad man har lärt sig, tänker man i övriga Europa, men i Sverige prioriterar eleverna en utlandsresa. Dessutom kan upprördheten bli stor när läraren sedan meddelar att det är för sent att göra provet. ”Ja, men jag har väl rätt att göra provet. Du kan inte neka mig! Då går jag till rektorn.” Vems är ”felet” om det inte går bra på provet? För lite tid till inläsning? Datorn kraschade? Tappat bort anteckningarna! Var på resa i helgen! Orkade inte plugga! Dåliga lärare.

Undersökningar visar att svenska elever är mer benägna att skylla på på allt möjligt, men sällan reflektera över det egna ansvaret. Till skillnad från elever i många andra länder. Det som bekymrar mig allra mest är elevernas attityd till studierna. Det är jobbigt att läsa 10 sidor text, det är jobbigt att stiga upp på morgonen, det är jobbigt att plugga.

Tänk er följande scenario: en högpresterande elev har lämnat in en uppgift för bedömning. Läraren gör en bedömning, men ser att eleven skulle kunna prestera ett mycket bättre resultat med ytterligare någon timmes arbete.

Läraren har ett samtal med eleven och pekar på brister/förbättringar och erbjuder eleven att arbeta vidare med uppgiften för att uppnå ett högre betyg

Elevens svar: Nej, jag orkar inte! Detta är en realitet idag. Är det så vi ska bygga morgondagens samhälle?

Luttrad lärare

En kortare version av insändaren har publicerats i Norran, pappersupplagan.

Läs mer om