Sveket mot vården i inlandet

Insändarredaktionen har fått ett brev från Karl-Evert Rönnqvist i Dorotea, som hans skrivit till S-ledaren Stefan Löfven. I brevet omnämns restriktioner för akutbilen i gjort att den inte kunnat utföra uppdrag utanför kommungränsen. Efter det att brevet skrevs har denna restriktion tagits bort.

Bildmontage. Arkivbilder: Scanpix, Norran

Bildmontage. Arkivbilder: Scanpix, Norran

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-04-28 04:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dorotea 2013-03-22

Bäste Stefan Löfven

Läste din debattartikel i Expressen 2013-03-22 om sjukvården i Sverige. Det påminde mej om att jag skrivit och mejlat 3 ggr. till dej om de missförhållanden som råder i det socialdemokratiskt styrda Västerbottens läns landsting, där de tagit bort akutvårdsplatser på flera orter i länet.

I Dorotea togs hela sjukstugan bort med sina fyra (4) akutvårdsplatser med läkarjour kvällar och helger. I stället skulle det, genom kommunens försorg inrättas två (2) vårdplatser på ett äldreboende.

På en fråga från en kommunmedborgare om det verkligen var meningen att barn och yngre patienter, som var sjuka, skulle läggas in där för vård svarade landstingets ordförande, Socialdemokraten Peter Olofsson, nej, nej, nej dom ska inte vara där, dom ska skjutsas och vårdas på något annat ställe, vilket betyder många mil från hemorten.

Av den undermåliga risk och konsekvensanalys som gjorts i detta ärende, framgår det tydligt att det inte får vara på detta vis, att patienter på detta vis utsätts för stora risker, men det bekommer inte de styrande i Västerbottens läns landsting ett dugg. Trots lagen om lika vård för alla, kör dom sitt ”race” med skygglappar på.

Under år 2012 har det nu inträffat en rad incidenter av vilka jag kan nämna, 7 årig grabb fick vänta tre (3) timmar ute i kylan utan hjälp och smärtlindring efter ett benbrott i väntan på en ambulans som var på ett annat uppdrag och en ambulanshelikopter som inte kunde landa på grund av dåligt väder.

En äldre man föll ner från sitt villatak när han skulle ta bort snö och fick ligga 2-3 tim. på snö och is innan han kunde få hjälp av vårdkunnig personal. Doroteas ambulans fick vid utryckningen motorproblem och den s.k. akutbilen i Åsele fick inte köra över kommungränsen utan fick order från landstinget i Umeå att vända på halva vägen. Sjuka personer lastas om från akutbil till ambulans i 20 – 30 graders kyla eftersom denna akutbil som ska ersätta den i Åsele indragna ambulansen, inte får köra patienter längre än till kommungränsen.

Patienter som opererats för bröstcanser, hjärtproblem etc. skrivs ut och skickas hem dagen efter med orden ”Det här känns inte bra, men det finns tyvärr inga vårdplatser lediga”.

Sjuksköterskor säger upp sig på V.bottens läns sjukstugor och lasarett p.g.a. en ohållbar arbetssituation med den underbemanning och de överbeläggningar ( t.ex. Sorsele 150 % ) som uppstått efter landstingets personal och vårdplatsneddragningar och låga löner.

Västerbottens läns landsting har en budget på 8,3 miljarder vilket innebär att ett steg tillbaka i den utveckling (avveckling) som nu håller på att genomföras i VLL. med neddragningar av sjukhus, vårdplatser och ambulanser och som skulle kosta mindre än åtta miljoner inte skulle gör vare sej till eller ifrån vad det gäller ekonomin, men som kanske skulle betyda, i många fall, skillnaden mellan liv och död för patienter i inlandet.

Genom försummelse går landstinget i Västerbotten. miste om 360 miljoner i minskade statsbidrag.

I 2011 års budget finns en utgiftspost för lämnade bidrag som ökade från 258 miljoner 2011 till 300 miljoner 2012. Likaså finn en post för övriga kostnader på 781 miljoner.

I stället för att försöka att få till en ändring, anlitas bemanningsföretag till en kostnad som är tre (3) ggr. så hög . Doroteaupproret har nu ockuperat foaje´n på Dorotea Hälsocentral sedan 2012 – 01 – 31, genomfört en namninsamling som 24 8001 personer i Västerbotten skrivit under för att det ska bli en folkomröstning om rättigheten till en bra och rättvis sjukvård för alla.

Denna folkomröstning har de på Västerbottens läns landsting beräknat skall kosta 15 miljoner. Ett återställande av länets sjukhus med de vårdplatser som fanns fram till 2012 –02 – 01 skulle innebära att kostnaden stannade på under åtta miljoner, m.a.o. drygt hälften av vad en folkomröstning kostar.

Då undrar man ju, vad finns det för ekonomi i detta? Akutbilen som ersätter ambulansen i Åsele blev med den lösningen en (1) miljon dyrare än den riktiga ambulansen. Var finns ekonomin där? Om man tittar på den ekonomin och lägger till det lidande som det är och blir för patienter och anhöriga, med det Sociademokratiskt styrda landstinget i Västerbotten, ser inte framtiden särskilt ljus ut just nu.

Jag sa det i mitt förra brev till dig och jag säger det igen, jag tror nog att du som partiledare för Sveriges största parti, Socialdemokraterna, har mandat för att ta kontakt med Peter Olofsson & Co på Västerbottens läns landsting och höra efter vad som egentligen försiggår inom VLL.

Jag tror nog att vi alla förstår vad det här med att 25 000 personer i Västerbotten skrivit på namnlistorna för en folkomröstning mot landstingets neddragningar i sjukvården här i Västerbotten kommer att betyda för det kommande riksdagsvalet 2014, om det inte kommer till en ändring. Socialdemokraterna har ju, vad jag vet, sitt starkaste fäste i Norrlandslänen och vi kommer nog även då att påminna oss om det svek vi blivit utsatta för av det Socialdemokratiskt styrda landstinget.

Vi som växte upp på 40-50-60 talet fick ju lära oss att Socialdemokratin stod för demokrati och rättvisa. Var finns den demokratin och rättvisan i dag?

Karl-Evert Rönnqvist, Avaträsk, Dorotea

Bildmontage. Arkivbilder: Scanpix, Norran
Bildmontage. Arkivbilder: Scanpix, Norran
Läs mer om