Signaturen kommunanställd lyfte i en insändare den 14 oktoberän en gång frågor om hur vi som jobbar åt Skellefteå kommun har det på jobbet.
Det handlar om anställdas psykiska ohälsa, och detta i en kommun som rankats som Sveriges rikaste kommun.
Vilka reaktioner/reflektioner gör Skellefteå kommuns tjänstemän, arbetsledare och lokalpolitiker över situationen.
Anställd inom skol- och kulturkontoret
SVAR DIREKT
Skellefteå kommun tar som arbetsgivare de anställdas hälsa på största allvar och sjuktalen följs regelbundet under året.
Det systematiska arbetsmiljöarbetet är en viktig del i chefernas ansvar och det arbetet sker i stor delaktighet med medarbetarna och de fackliga organisationerna. Det görs för att säkerställa att arbetsmiljöfrågorna finns med både i det dagliga arbetet, på arbetsplatsträffar och som en stående punkt på samverkansmöten.
För att kunna följa upp och åtgärda medarbetarnas upplevda hälsa görs en medarbetarundersökning vart annat år. Resultatet från den följs noga upp av både chefer och politiker och handlingsplaner görs för att komma tillrätta med eventuella problem.
Kommunhälsan jobbar redan i dag med att stötta främst individer med upplevd hög stressnivå genom att till exempel anordna och erbjuda stresshanteringsgrupper, motivationsgrupper och sömnskola. Andra insatser görs också på uppdrag av chefer, till exempel att kartlägga arbetsgruppers arbetsmiljö utan att det är uttalat stressrelaterad problematik.
Personalnämnden har för 2014–2015 avsatt 1 000 000 kronor till ett projekt kring stressrelaterad ohälsa som kommer att noga följas upp för att säkerställa att det ger goda resultat och att den upplevda stressen ska bli mindre bland kommunens anställda.
Förhoppningen är att vi ska ha hälsosamma arbetsplatser med god arbetsmiljö för alla våra medarbetare.
Harriet Classon
Personalnämndens ordförande
Skellefteå kommun