I somras röstade Sverige tillsammans med 122 andra länder ja till en FN-konvention om internationellt förbud mot kärnvapen. Bra.
För 86 procent av svenskarna anser att regeringen även skriftligen ska skriva under FN-konventionen. Detta enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Olof Palmes internationella center.
Men vad händer? Jo, när den borgerliga alliansen kritiserar FN-konventionen och USA:s försvarsminister Jim Mattis varnar försvarsminister Peter Hultqvist (S) för att det svensk-amerikanska försvarssamarbetet försvåras om Sverige skriver på avtalet.
Rädslan för att stöta sig med USA gör nu att svenska regeringen backar. Tvärt emot tidigare löfte vågar regeringen inte underteckna avtalet.
Plötsligt ska konventionen mot kärnvapenunder ett år analyseras av regeringen. Varför? Jo, för att ett förbud mot kärnvapen krockar med värdlandsavtalet med kärnvapen-Nato.
Det måste påpekas att en majoritet av svenska folket även är emot värdlandsavtalet med Nato. Detta enligt en nedtystad Sifo-undersökning som publicerades innan frågan avgjordes i riksdagen den 26 man 2016.
Svenska folket har majoritets-rätt att kräva av partierna att de tar ställning mot vapen, likt kärnvapen, som hotar mänsklighetens framtid.
De förtroendevalda ledamöterna i riksdagen måste godkänna FN-konventionen.
Det är inte USA, Nato och kärnvapenlobbyn som ska tvinga Sverige att mot folkviljan att säga ja till kärnvapen.
Hans Lundahl, Fredrik Lundberg, Allan Raattamaa, Skellefteå