Större barngrupper och fler obehöriga i personalen

Foto: Foto: Malin Hoelstad / SvD /.

Foto: Foto: Malin Hoelstad / SvD /.

Foto: Foto: Malin Hoelstad / SvD /.

Not Found2017-06-09 07:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tidningen Fritidspedagogik, nummer 3, 2017, går att läsa att andelen barn som går på fritidshem ökar samtidigt som andelen behöriga lärare minskar. Det rimmar riktigt illa.

I artikel får vi också veta att barngrupperna har ökat med 45 procent mellan åren 2006 till 2016. Hur får det vara så?

Är det inte längre viktigt att utbilda sig? Är det inte längre viktigt att det finns kunniga och välutbildade fritidspedagoger?

Kommunerna och de som anställer fritidspedagoger skyller på att det inte går få tag på utbildad personal. Till och med Lärarförbundet skyller på att det inte går att få tag på fritidspedagoger.

Jag vill hävda att det är en sanning med modifikation. Även om nu Lärarförbundet vill att det bara ska anställas fritidspedagoger med högskoleutbildning eller motsvarande kan Lärarförbundet inte göra någonting åt att det anställs outbildad personal på skolorna.

Ibland tror jag att det till och med är så att Lärarförbundet har för stor respekt för kommunerna, därför att kommunerna alltid har all makt att bestämma vem de vill anställa.

Kan det vara så att pengar är makt och när pengar talar så måste alla andra tiga?

Min åsikt är att det måste löna sig att utbilda sig och skaffa en högskoleutbildning, som till exempel till fritidspedagog.

Det borde vara en självklarhet att alla lediga jobb på fritids eller förskola ska tillsättas med de som har fritidspedagog- eller lärarutbildning.

Dewey

undefined
Foto: Foto: Malin Hoelstad / SvD /.
Läs mer om