Allt fler röster höjs kring lärarnas arbetssituation, löner och status. Lärarfacken, LO-förbund, olika partier och skribenter. I en Stockholmskommun går Arbetsmiljöverket in och hotar med vite om inte arbetsgivaren förbättrar arbetssituationen för lärarkåren. Hur ser det ut i Skellefteå kommun?
I vår kommun saknas utbildade vikarier. Flera lektioner handlar då mer om ”tillsyn” och lärarnas andra arbetsuppgifter, som lektionsförberedelser för ordinarie lektioner hinns inte med, vilket sänker kvaliteten och skapar frustration.
Nya arbetsuppgifter, möten, e-korrepsondens, samt krav på dokumentation tar tid och kraft från planeringen av undervisning och pedagogisk dialog. Att ta ställning till tusentals kunskapskrav och formulera hundratals ”utvecklingsmöjligheter” varje termin är en heroisk insats. Ändå får man vara beredd från kritik från rektor eller förälder. De utökade nationella proven styr verksamheten i åk 6 och 9 under halva vårterminen. De bryter schema och rutiner och att rätta dem är en tidskrävande och grannlaga uppgift.
Ändå finns det skolor i kommunen där rektor inte haft någon tanke på att fördela resurser för att genomföra dessa prov. Lärare får en mycket hög arbetsbelastning och övrig verksamhet blir lidande. Signalerar man att arbetsgiften är för tuff blir man hänvisad till Kommunhälsan där lärargruppen är överrepresenterad.
Dokumentationen är så prioriterad att det förekommer att sk åtgärdsprogram formulerar stödjande åtgärder trots att man är medveten om att det saknas resurser att fullt ut realisera dem. Men dokumentet är på plats.
Flera föräldrar ställer specifika krav runt sitt barn. På gott och ont. När det blir problem att möta föräldrars krav så har föräldrarna trumf på hand genom att hota med media eller Skolinspektionen. Då känns det inte tryggt när chefen har devisen: ”Lägg er platt”, när det hettar till.
Lärarnas situation och synpunkter lägger man sig inte lika platt för. Det kan till och med gå så illa att den lärare som stoppar störande beteenden eller bryter konflikter blir den som får någon form av reprimand medan föräldrarna knappt får veta vad deras barn har gjort.
Rektorer hinner inte heller med allt. Några har inte sett läraren undervisa på flera år. Istället läggs ibland synpunkter från kollegor eller föräldrar i vågskålen vid lönesättande samtal.
I år får lärarna kanske frågor kring ”bristande förmåga” att företräda Skellefteå kommun.I kommunens medarbetarenkät visar klart att lärargruppen utmärker sig med lågt förtroende för sin arbetsgivare.
Välkommen till Skellefteå kommun Arbetsmiljöverket!
Antonymus